Hamilelerde Ağız Diş Sağlığı

Hamilelerde Ağız Diş Sağlığı

Hamilelik, kişide fiziksel ve psikolojik olarak birçok değişime neden olabilmektedir. Hamilelik dönemi boyunca birçok değişimin meydana geldiği vücutta en hassas yerlerden birisi de ağızdır. Hormonsal değişimler sonucunda ağız içinde de değişimler meydana gelmektedir. Bu değişimler ile diş çürümesi ve diş eti problemleri daha sık görülebilir.

Hamileliğin ilk aylarında kesinlikle tartar temizlenmesi yapılmalıdır. Yine hamileliğin ilk aylarında dişetlerinde şişmeler ve kızarıklıklar meydana gelebilmektedir. Çünkü bu dönemlerde diş etleri oldukça hassas olmaktadır. Gebelik esnasında yapılması planlanan tedavileriniz hakkında, diş hekiminiz sizi en uygun yolu belirleyecektir.

 

Hamileliğin ilk 3 aylık dönemi

Hamileliğin en dikkat edilmesi gereken dönemi herkesin de dediği gibi ilk 3 aylık periyottur. Gereksiz müdahaleler düşük sebebiyeti verebilir. Ancak ağrıların yoğun olduğu ve ağrılara müdahale edilmemiş zamanlarda daha büyük bir olumsuzluğa sebebiyet vermemek için muhakkak diş hekimlerine gözükmek gerekir. Kanal tedavisi ya da diş çekimi gibi durumlarda diş hekimlere bebeğe zarar vermeyecek ilaçları verecektir.

Hamileliğin ikinci 3 aylık dönemi (ilk 4-7 ay)

Hamileliğin ikinci 3 aylık periyodunda ise hamilelik sonrasına bırakılmayacak kadar kötü bir vaziyette olan dişlerin tedavisi için en uygun zaman olarak kabul edilebilir. Bu dönemde dolgular, diş çekimleri ve kanal tedavileri yapılabilmektedir. Hamileliğin son 3 aylık periyotlarında ise yine ilk 3 aylık periyot gibi çok acil durumlar oluşmazsa da diş hekimi müdahalesi olmamalıdır.

Gebelik döneminde anne adayının dikkat etmesi gereken durumlar

Gebelik sırasında doktor dışında kişiye de çok büyük sorumluluklar düşebilmektedir. Gebelik sırasında oluşabilecek diş eti problemlerinin ve diş çürüklerinin engellenmesi için düzenli olarak ağız bakımları yapılmalıdır. Günde minimum 2 kez diş fırçalama işlemi yapılmalıdır. Ancak hamilelik durumlarında iştah arttığı için ara öğün sayılarında değişimler olabilmektedir. Bu ara öğün sayıları arttıkça diş fırçalama sayısı da artış gösterebilir. Her gün ara yüz bakımlarının yapılması gerekmektedir. Ağzımızı muhakkak gargara işlemlerinden geçirmeliyiz. Bunların yanında da rutin diş hekimi kontrollerinde de diş hekimleriniz ağzınız için bütün bakımları yapmalıdır.

Hamilelik döneminde en çok terk edilen durumlardan birisi dengeli beslenmedir. Hamilelik esnasında en çok dikkat edilmesi gereken durumlardan olan dengeli beslenme ile hem fiziksel görünümü hem de ağız ve diş sağlımızı kontrol edebiliriz. Değişen beslenme alışkanlıkları yüzünden ve özellikle diş için zararlı olan yiyeceklerin tüketilmesi ile çürük riski artmaktadır.

Anne adayı olanların ya da olmak isteyenlerin muhakkak bu dönem içerisinde diş hekimleri ile irtibata geçmeleri sağlanmalıdır.