Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
Diş eti, dişin etrafını saran ve onu korumakla görevli olan bir dokudur. İnsandan insana değişmekle birlikte genelde gül kurusu pembe renkte olurlar. Diş eti çekilmesi genetik rahatsızlıklar, diş taşları ya da yanlış uygulanmış köprülerden kaynaklanabilir. Diş kemiği zamanla bakterilere bağlı olarak derinlere doğru erir ve diş etleri de onu takip eder. Bu sayede diş eti çekilmesine sebep olur.
Diş eti çekilmesinin sebepleri arasında en çok yer alan diş hastalıkları ve diş taşlarıdır. Diş taşları düzenli olarak temizlenmezse dişin derinliklerine doğru inerek kendine yer açmaya başlarlar. Bu sıkıntılar erken süreçte tedavi edilirse diş eti çekilmesi gibi bir sorunların önüne geçilebilinir. Geç kalmış tedavide ise çene kemik erimesi ve diş kayıplarına dahi yol açabilir. Yapılan istatistikler sonucunda diş eti çekilmesi nedeniyle ortaya çıkan diş kayıplarının, çürükler nedeniyle oluşan diş kayıplarından daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır.
Diş eti çekilmesinin nedenleri nelerdir
- Yaşlanma
- Sürekli olarak diş sıkma ve gıcırdatma
- Diş taşı ve bakteri plağı oluşumu
- Çarpık ve düzensiz dişler
- Diş eti iltihapları
- Cerrahi yaralanmalar
- Dudak ve yanak kas bağlantılarının diş etlerine yakınlığı
- Dişlerin arasını kürdan, iğne gibi malzemelerde çok fazla karıştırmak
- Sigara içmek
- Kötü beslenme
- Şeker hastalığı
- Ağız içinde meydana gelen yaralar
- Kalp ilaçları, anti depresanlar ve doğum kontrol hapları
- Menopoz ve hamilelik gibi nedenlerden dolayı meydana gelen hormonal değişmeler
- Stres, gibi nedenler diş eti çekilmelerinin yaşanmasına sebep olmaktadır.
Diş eti çekilmesi tedavisi
Diş eti çekildikten sonra tekrar yerine getirilmesi biraz zordur. Bu noktada yapılan ilk tedavi diş etinin daha da çekilmesini engellemek içindir. Diş eti çekilmesine sebep olan her ne ise örneğin diş taşları diş plağı gibi, dişten kazınarak temizlenir. Bakterilerin dişte oluşturduğu ve diş eti çekilmesine neden olduğu tabaka dişten sıyrılır ve diş etlerinin tekrar dişlere yapışması sağlanır. Diş etleri çekilmesine bir çok sebep vardır ve bu etkenlerin de tedavileri de etken neyse onları ortadan kaldırmaya yönelik yapılmalıdır ki ileri amaç diş eti çekilmesini durdurmak ve ve çekilen diş etini ilave tedaviler veya operasyonla eski diş eti konumuna sağlıklı bir şekilde geri getirmektir.
Dişeti çekilmesi ileri seviyedeyse ve dişetini eski sağlıklı haline geri getirmek isteniyorsa,bir başka tedavi yöntemi olan ağzın başka yerlerinden yumuşak doku alınarak, dişeti çekilmiş olan bölgeye kaydırmak veya nakil yapmak prensibine dayanır ki bu sayede dişetine eski görüntüsü kazandırılabilir. Bu hastalığın yani dişeti çekilmesi hastalığının ismi paradontozdur ve eğer tedavi edilmezse diş kayıplarına ve diş çevresi kemik erimesine de neden olur.