Porselen Köprü diş nedir?
Ağızda gerçekleşen ve herhangi bir sebepten dolayı oluşan bir veya birkaç diş eksikliğinde komşu dişler küçültülerek özel bir kaplamayla kaplandıktan sonra bu dişlerden destek alarak eksik bölgenin yeni diş ile doldurulması işlemidir. Diş eksikliği yaşanan bölgeye komşu dişler tarafından bir kayma gerçekleşir. Buna bağlı olarak diş eti rahatsızlıkları, gerçekleşen kaymadan dolayı kemik kayıpları, estetik görüntüde bozulma, çiğneme esnasında güçsüzlük gibi değişiklikler meydana gelir. Uzun bir süre boyunca diş boşluğu olan bölgeye implant veya köprü ile müdahale edilmezse diğer dişlerde de kayıplar söz konusu olabilir.
Köprü Sabit bir Protez midir?
Köprü sabit bir protezdir. Sabit protez demek hasta tarafından çıkarılmayan protez demektir. Hasta tarafından kullanımı hareketli protezlere göre daha kolay olur.
Ne kadar sürede hazırlanır?
Uygulanması için dişin bu işleme hazırlanması, ölçülerin alınması gibi bazı işlemler söz konusudur. 3 veya 4 seans ile bir hafta içinde tamamlanmaktadır. Sabit protezlerin birkaç çeşidi bulunmaktadır. Sizin için en doğru olan hekiminiz tarafından seçilecektir. Uzun yıllardır protezler için altyapıda metallerden, üst yapı da ise porselen gibi estetik seramiklerden faydalanılmaktadır.
Porselen Köprünün Hastaya faydaları nelerdir?
Oluşan diş boşluklarına köprü yapılmadığı takdirde karşı çenedeki dişler ve komşu dişler boşluğa doğru çekim gücüyle hareket edebilirler. Bunun sonucunda diş etinde kızarıklık, acı hissi, diğer dişlerde çürük oluşumu ve dökülmeler görülebilir. Protez yapılmaması veya geciktirilmesi durumunda sadece ağız sağlığında bozulmalar değil çiğneme zayıflığından dolayı ortaya çıkan sindirim sistemi hastalıkları da görülebilir. Ve kaybedilen dişin ağız içerisindeki konumuna göre konuşmada bozukluk ve estetik kaybı oluşabilir.
Protez uygulaması sonucu hastanın kaybettiği fonksiyonlarını geri kazanması hedeflenir.
İmplant üstü porselen köprü sayesinde her diş eksikliğine karşılık tek tek implant uygulaması yapılması gerekmez. 2 implant uygulaması üzerine 3-4 dişli porselen köprü konulabilir. Estetik görünümün daha iyi hale gelmesi, konuşma bozukluğunun giderilmesi de sağlanır. Protez uygulamaları ile kaybedilen dişlerin ve ağız sağlığının geri kazandırılması toplum içinde bireylerin eksik dişlerinden dolayı yaşadıkları özgüven eksikliğini geri kazandırılmaya ve psikolojilerinde oluşan hasar da giderilmeye çalışılır. Ağızda bulunan dişler yıllar boyu yemek yeme, çiğneme, aldıkları darbeler ve geceleri gıcırdatmalardan dolayı farklı boyutlarda aşınabilmektedirler. Diş çürükleri, olası kazalar ile kırılmalar veya dökülmeler meydana gelebilmektedir. İşte bu gibi durumlarda köprü adı verilen sabit protezler ile oluşan kayıplar giderilmesi sağlanır.
Porselen köprü diş nasıl yapılır?
İmplant üstü porselen köprü diş sayesinde her diş eksikliğine karşılık tek tek implant uygulaması yapılması gerekmez. 2 implant uygulaması üzerine 3-4 dişli porselen köprü diş konulabilir. Estetik görünümün daha iyi hale gelmesi, konuşma bozukluğunun giderilmesi de sağlanır. Protez uygulamaları ile kaybedilen dişlerin ve ağız sağlığının geri kazandırılması toplum içinde bireylerin eksik dişlerinden dolayı yaşadıkları özgüven eksikliğini geri kazandırır ve psikolojilerinde oluşan hasar da giderilmeye çalışılır. Ağızda bulunan dişler yıllar boyu yemek yeme, çiğneme, aldıkları darbeler ve geceleri gıcırdatmalardan dolayı farklı boyutlarda aşınırlar. Diş çürükleri, olası kazalar ile kırılmalar veya dökülmeler meydana gelir. İşte bu gibi durumlarda köprü adı verilen sabit protezler ile oluşan kayıplar giderilir.
Porselen köprü ne kadar zamanda hazırlanır ve aşamaları nelerdir?
Porselen köprü yaptırmak için gideceğiniz klinikte, muayene yapıldıktan sonra tedaviye karar verilir ve ilk aşama olarak ağız ve diş yapınızın ölçüleri özel maddeler ile alınır. Porselen köprü yapılacak diş ya da dişler üzerine gerekli işlemler yapılır. Alınan ölçülere göre laboratuvar ortamında hazırlanan madde ile köprü yapılmaktadır. Bu işlemin hazırlanış zamanı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak çok uzun süren bir işlem değildir, aynı zamanda rahat bir işlem oluşuyla korkulacak bir tedavi yöntemi de değildir.
Porselen köprülerin bakımı nasıl yapılmalıdır?
Çeşitli nedenlerden dolayı günümüzde birçok hasta kaplama, köprü, dolgu, kanal tedavisi ya da implant gibi diş protezleri kullanmakta veya çeşitli diş tedavileri yaptırmaktadır. Eğer kişi ağız içinde bir protez kullanıyor ise, bu demek oluyor ki diş ve ağız bakımına eskiden olduğundan daha fazla özen göstermesi gerekmektedir. Protezin gerçek dişler kadar bakıma ihtiyacı olmadığı söylenir ancak bu durum tam tersidir. Çünkü protezlerin üzerinde normal dişlere nazaran daha fazla plak oluşumu olmaktadır. Protez bakımı düzenli olarak yapılmaz ise şu gibi sorunlar ile karşılaşılabilir;
• Diş eti rahatsızlıkları
• Protez üzerinde leke oluşumu
• Diş çürükleri
• Ağız kokusu
• Ağızda enfeksiyon