Diş Taşı nasıl oluşur?
Diş taşı, yenen besinlerin ve tükürük salgısında bulunan bir iyonun birleşmesiyle dişlerin aralarında ve arkasında birikerek taşlaşmasıdır. Besinlerle gelen bakteriler zamanla dişlere zarar verir ve sonrasında çürük oluşumu başlar. Diş taşları bakterilerin en çok bulundukları yerlerden biridir. Bu oluşumda tükürüğün içerisinde bulunan bazı iyonlar da görev alır.
Diş taşlarının tamamen temizlenmesi sonucunda ağız içinde çürük oluşum durumu ve diş hassasiyeti en aza indirgenmiş olur.
Diş Taşının zararları
Diş taşları en çok alt ve üst ön dişlerin arka kısımlarında oluşur. Aynı zamanda burası temizlenmesi zor yerlerdir. Bu nedenle bu bölgelerde diş taşı oluşma olasılığı daha fazladır. Bakımları yapılmadığı takdirde diş taşları zamanla diş eti büyümesine ve diş eti çekilmesine neden olabilmektedir. Bunların haricinde dişte hassasiyet, dişte çürük oluşumu, ağız kokusu ve dişlerde sararma oluşur.
Diş taşı temizliğinin zararları nelerdir?
Diş taşı temizliği tamamen zararsız ve uygulanabilir bir yöntemdir. Diş sağlığı önemi için aynı zamanda doktorlar tarafından önerilen bir uygulamadır. Diş taşı temizliği sırasında acı, yanma, ağrı ve sızı gibi durumlar söz konusu değildir. Dişe ve diş etlerine dokunmadan diş taşları temizlenerek ağızdan atılır. Diş taşı temizliği yapılırken, hekiminiz dişlerinizi çizmeden temizlemeye, diş ve dişetini korumaya çalışırken, dişlerinizi parlatılması için en uygun beyazlatma ajanını kullanarak bu işlemi sonlandıracaktır. Bazen hafif hassasiyetler olmasına rağmen, acısız ve zahmetsiz bir işlem olarak değerlendirilebilir.
Diş taşı temizliği uygulama yöntemi
Diş taşı temizliği, diş beyazlatma işleminde kimyasallar kullanılmadan su ile çalışan titreşimli özel makinelerle veya özel aletlerle yapılır. Kişinin isteğine göre değişen bu süre için en ideali 6 ayda bir tekrarlanması tavsiye edilmektedir. Diş hekimlerinin de önerdiği bu sürede yapılan diş taşı temizliği, diş hassasiyetlerinin ve çürük oluşumunun büyük oranda önüne geçilmiş olur. Bu temizlik sayesinde diş taşı – tartar oluşumunun da azaldığı görülür.
Yarım saatten daha az süren bu uygulamada diş taşı- tartar oluşumları temizlenir. Yetişkin bir insana rahatlıkla yapılabilir. Diş taşı temizliği uygulaması sonrasında diş hassasiyeti oluşabilir bu geçicidir ve en fazla bir hafta içinde ortadan kalkar.
Temizlik sonrası daha sağlıklı dişetleriyle beraber daha az çürüyen ve daha sağlıklı ışıldayan dişlere ulaşılmış olunur.