Tek diş eksikliği olan durumlarda basit bir şekilde lazer yardımıyla gerçekleştirilen dikişsiz implant operasyonunu takiben geçici porselenin yerleştirilmesidir. İmplant operasyonuyla aynı gün veya 1 hafta içerisinde, gerekli diş ölçüsü alınıp sabit protez olan porselen yapılabilinir. İmplant operasyonu sonrasında takılan Kaplamanın çiğnemeden uzak durması gibi ilave tedavi planlaması yapılabilir bu nedenle çene cerrahınız, tedavinizin planlamasında izlenecek en uygun yolu belirleyecektir.
Sabit protezler arasında dişin rengine en uygun materyal porselen, zirkonyum veya lamine kaplamalar olmaktadır. Porselen, metal alt yapılı ya da tam porselen (metalsiz) şeklinde yapılmaktadır. Daha doğal sağlam ve güçlü olması için seramik alt yapı olan zirkonyum da bu işlemlerde tercih edilebilinir. İmplant üzerine kaplama uygulanırken, metal alt yapılı porselen ya da zirkonyum alt yapılı seramik kullanılmaktadır. Bilinen porselenlere göre insanlar bu işlem sonrasında sert bir şey çiğnemek istediğinde sorun yaşayacağını düşünse de, bu materyaller sert yiyeceklere dayanıklı olacak şekilde hazırlanan maddelerden yapılmaktadır.
implant üstü anında porselen kaplama avantajları nelerdir ?
• İmplant üstü porselen için aylarca beklemeye gerek kalmayacaktır.
• İmplant sürecinin tamamlanması için sürekli çene cerrahına gitmeye lüzum olmayabilir.
• Hızlı bir şekilde, önceki diş çiğneme rahatlığına kısmen kavuşulur.
• Işık geçirgenliği oldukça iyidir. Doğal dişlere benzer ve asıl dişler gibi estetik görünürler.
• Sert darbelere, sakız gibi ürünlere ve yüksek ısıya oldukça dayanaklıdır.
• Diş etiyle arasında bir sorun olmaz ve kolayca uyum sağlar.
• Çene kemiğine yerleştirilen vidalar dışarıdan görülmemektedir, vida üzerine yerleştirilen kaplamalar sayesinde doğal diş gibi görünürler.
• Diş etinde oluşacak sıkıntılara, tat alma duyularının kaybolması ve ağız kokusu oluşması gibi sorunlara neden olmamaktadır.
• Ön ya da arka dişlerde fark edilmeyecek şekilde uygulanabilen bu yöntem sonrasında, rahatlıkla bu işlem yapılmamış gibi dişlerin kullanımı mümkün olmaktadır.
Bu işlem nasıl gerçekleştirilir?
Diğer yöntemlere göre oldukça farklı ve son teknoloji aletlerle uygulanırken, CAD – CAM teknolojisiyle birlikte bilgisayar destekli cihazlar ile bu porselen yapılar oluşturulmaktadır. Freze sistemi sayesinde de el değdirmeden sıfıra yakın bir hata toleransında bu cihazlarda üretilmektedir. Bu işlem oldukça kaliteli bir sonucu ortaya çıkarmakta ve ortaya çıkan sonuç oldukça hassas gerçekleşmektedir.
Hangi durumlara dikkat edilerek işlem gerçekleştirilir ?
İmplant üzerine hangi tipte protez yapılacağına karar vermek için öncelikle kişinin ağız yapısının uygunluğuna bakılmaktadır. Sonuçlara göre hangi tip protezin daha rahat kullanabileceğine karar verilir. Kişinin ağız yapısına göre implant üstüne porselen kaplama tipi düşünülür. Bu uygulama için kişinin ağzındaki diş sayısı, kemik dokunun yeterli seviyede olup olmadığı ve hastanın yaşı göz önüne alınarak işleme başlanmalıdır. Bu parametrelere göre kaplamanın çeşidi değişebilmektedir.
Tek diş için, implant üzeri kaplama uygulanması nasıldır?
Bu uygulamada kişinin tek diş eksikliği yaşadığında, diş olmayan bölüme uygun olacak bir implant diğer dişleri rahatsız etmeyecek ve koruyacak şekilde yerleştirilir. Bu implant yapısı üzerine porselen kaplama işlemi gerçekleştirilir. Porselen kron altına yerleştirilen implant, sadece diş kökü görevi görmektedir. Bir çok kişi implant üstü kaplamaların, daha parlak ve doğal görünmesi için metalsiz porselen, zirkonyum veya lamine kaplamaları tercih etmektedir.