Küretaj (Dişeti Altı Kötü Doku Alınması)
Yiyeceklerin birikmesiyle oluşan diş taşları ve plaklar diş etlerini üst kısımlarında bulunabildiği gibi diş etlerinin alt kısımlarında yani görünmeyen yüzeylerinde de bulunabilir. Dişeti üzerindeki kalan diş taşları temizlendikten sonra ikinci aşama olarak dişetlerinin alt kısmında bulunan kötü doku, diş iltihabı ve diş taşları temizlenir. Bu işleme küretaj işlemi denir. Bu işlemler sıklıkla Uzman Diş hekimleri olan Dişeti Hastalıkları Uzmanınca yapılmaktadır.
Tedavi olunmazsa;
Dişler üzerinde bulunan ve oluşan diş taşları temizlenmezse diş eti iltihabı ve diş iltihabı daha derin dokulara ve kısımlara inerek temizlenmesi daha da zor hale gelirler. Eğer erken tedavi olunmazsa ve tedavi süreci uzatılırsa bu iltihap kemik erimesi sebebiyeti verip diş kaybına yol açabilir. Bu aşamada mutlaka cerrahi bir işlem gerekir ve oldukça derin bir temizlik yapılmalıdır.
Küretaj nasıl yapılmaktadır?
Küretaj uygulaması bölgesel olarak uyuşma sağlanarak, iltihaplı dokunun dişten ve dişetinden uzaklaştırılmasıyla yapılan bir uygulamadır. Dişetinin alt kısmında bulunan iltihaplı ve kötü dokular özel olarak üretilmiş el aletleriyle temizlenir. Kötü durumda olan kök yüzeyleri düzeltilir ve burada bulunan iltihaplı doku detaylı ve özenli bir şekilde uzaklaştırılarak dişin- dişetinin sağlıklı bir hal almasına yardımcı olurlar.
Bu işlem sonrasında dişlere- dişetlerine yapılacak olan düzenli ve dikkatli bakım daha sağlıklı dişlere- dişeti oluşumuna yardımcı olacaktır. Diş plakları ve diş taşları daha sık ve özenli bir temizlikle uzaklaştırıldıktan sonra kısa vadede küretaj işlemine gerek kalmayacaktır.