Sürmemiş Dişlerin Sürdürülmesi (Çıkmayan Dişler)
Dişler çenede gömülü ise, önce röntgen çekilir ve gömülü olan dişin oradan çıkarılma ihtimali varsa ve komşu dişler de bu gömülü olan dişin hareketi sırasında sorun yaşamayacaksa, hastanın durumu ve yaşı ne olursa olsun gömülü dişi oradan çıkartılması tavsiye edilir.
Sürmemiş dişin çıkarılması
Sürmemiş dişlerin, sürmesi ve çenede yerini alması için gerekli aralık varsa, çok çeşitli yöntemlerle dişler sürdürülebilir.
1. yöntem, öncelikle denenmesi gereken yöntem, sürmesi planlanan diş için yeterli yer varsa, öncelikle dişeti lazerle kapak gibi alınıp, sonrasında diş üzerinde dişin çıkmasını engelleyen kemiğe küçük bir pencere açılıp dişin sürme yolu rehberliğinde hazırlanır. Bu rehber yol sayesinde gömülü diş sürebilir ve çene arkı dizilimi içinde yer alabilir.
2. yöntem, eğer ki gerekli incelemeler sonucunda, dişin bu rehberliğe rağmen sürmesi mümkün görünmüyorsa çene cerrahisi uzmanı küçük bir operasyonla dişi açığa çıkarır ve üstüne bir tel yapıştırır, ortodontist ise bu yapışan tel yardımıyla o gömülü dişi kontrollü kuvvetle normal diş yerlerine almaya çalışır. Çenede bulunan tüm dişlere braket uygulanır. Braketin içinden uyumlu titanyum teller geçirilir. Bu braketler belirli aralıklarla sıkılarak çıkmamış dişlerin çıkması sağlanır. Bu tedavi süreci kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte 1 ile 3 sene arasında sürebilir.
3. yöntem olarak da eğer ki gömülü diş ortodontik tedavi ve çene cerrahisi operasyonuyla sürdürülebilir pozisyonda değilse, o gömülü diş için de çenede yeterli yer var ise gömülü diş sağlam olarak çıkarılmaya çalışılır, boşluktaki yere o diş için çene kemiği içine yuva açılır ve diş nakli gerçekleşebilir. Bu sayede gömülü diş, diş nakliyle, çene içindeki yeri alması amaçlanır.
Bu işlem neden yapılır
Hiçbir yapay diş, ne kadar kaliteli olursa olsun insanın kendi dişi gibi olmaz. Eğer sürmemiş dişin çıkması beklenmeyip oraya yeni dişler yapılsa bir gün mutlaka o dişle alakalı bir sorun çıkabilir. Bu tedaviyle çıkmamış dişler çıkarılıp, daha sağlıklı bir ağıza sahip olmak amaçlanır.
Hiçbir diş hekimi, çene cerrahisi uzmanı veya ortodontist, ilk olarak diş çekmeye yeltenmez. Olabildiğince o dişi kurtarmaya çalışır. Başka dişlerin, insanların kendi dişleri gibi olmayacağı bilinir. Bu nedenle hekimler, ilk olarak sürmemiş, çürümüş, yamuk çıkmış dişleri çekmek yerine o dişi olabildiğince kurtararak yerine getirmeyi hedefler ve gerekirse de uzman diş hekimlerine yönlendirirler. Bu da ileri zamanlarda daha sağlıklı bir ağız ve daha sağlıklı dişler için atılmış önemli bir adımdır.