Engellilerde Ağız ve Diş Sağlığı
Engelli bireylerin ağız ve diş sağlığında problem görme olasılığı diğer kişilere göre oldukça fazla olmaktadır. Çünkü engelli bireyler kendi ağız ve diş bakımlarını yapamadıkları için tedavi uygulamaları olsa dahi tekrar yeni diş çürükleri ya da diş eti hastalıklarına yakalanabilmektedirler. Ağız ve diş sağlığı için yapılan tedavilerin kalıcı olmasındaki en büyük detay gerekli bakımların yapılmasıdır.
Bu yüzden engelli bireylerin anne ve babasına çok büyük yükümlülük düşmektedir. Çünkü bu durum oldukça çaba sarf ettiren bir işlem olmaktadır. Engelli bireylerin dişlerinin günlük en az 2 defa fırçalanması ve gerekli ağız gargaralarının yapılması gerekmektedir.
Engellilerde Diş Eti Hastalığı Çok Olur Mu?
Dişeti hastalıkları engelli olan bireylerin birçoğunda görülebilmektedir. Örneğin küçükken yaşanılan yüksek ateş sebebi ile diş minelerinin etkilenmesi ve bu yüzden de diş çürümelerinin meydana gelmesi, doğuştan diş eksiklikleri, dişlerdeki şekil bozuklukları, diş dizisindeki çarpıklık birçok engelli kişi de görülen hastalıklar olmaktadır.
Neden engellilerde diş sağlığı problemi daha çok olur?
İnsanlarda tükürük sayesinde çiğneme ve yutkunma gibi temel işlemlerde dişler için doğal temizlenme meydana gelebilir. Ancak bazı engelli bireylerde dudak, yanak ya da dil kaslarındaki koordinasyon bozukluğu sebebi ile bu durum ortadan kalkmaktadır. Özellikle kas rahatsızlıkları ile boğuşan engelli bireylerin diş fırçalaması ya da diş ipi ile temizlik konularında çektiği birçok sıkıntı olmaktadır.
Yutkunma ve çiğneme gibi temel durumlarda sorunu olan engelli kişiler genellikle püre kıvamındaki yiyeceklerle beslenmektedir. Ancak bu gıdalar dişlere yapışabilir ve dişlerin çok daha hızlı bir şekilde çürümesine neden olabilir. Sıklıkla şekerli besinlerin tüketilmesi ve biberon içine konulan süt ya da meyve suyu tarzındaki içecekler sebebi ile diş çürükleri çok hızlı bir şekilde görülebilir.
Engellilerde tedavi nasıl uygulanmaktadır?
Engelli bireylerin diş tedavileri, zihinsel ya da fiziksel uyum yetersizlikleri ile hem hekim hem de hasta tarafından çeşitli zorluklar barındıran tedaviler olabilmektedir. Uyum sağlayabilen kişilerin tedavileri lokal anestezi ya da sedasyon desteği ile yapılabilirken, uyum sağlayamayan kişilerin tedavileri ise genel anestezi ile yapılabilmektedir. Bu yüzden genel anestezi uygulamasına başvurulur. Bu uygulama altında, tedavisi mümkün olmayan dişlerin çekimi ya da dişeti problemleri aynı seansta yapılmaktadır.