Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı

Çocuklar ilk süt dişlerini çıkardığı zaman diş hekimi muayenesi ile tanışmaktadırlar. Bu da yaklaşık olarak 6 aylık ya da 1 yaş aralığında gözlenmektedir. Çocuklar süt dişi dizisi ya da karma diş dizisinde yani gelişimlerinin en aktif olduğu dönemlerde soğuk sıcak hassasiyeti ya da hafif ağrılar gibi olumsuz durumları iyi bir şekilde yorumlayamayabilirler. Bazen böyle durumlar yüzünden diş ağrıları çok fazla artar ve diş için geç kalınma riskini bile oluşturur.

Çocukların el becerisi ve merakı diş bakımı için yetişkinler kadar iyi olmayabilir. Bu yüzden ağız bakımına çok da fazla dikkat etmeyebilirler. Ancak anne ve babanın doğru tutumu ile diş fırçalama ve bakım alışkanlığı kazanabilirler. Küçük yaşta yapacakları beslenme düzensizlikleri nedeniyle dişler daha çabuk çürüyebilir.

Süt dişlerinin de daimi olan dişlere göre daha fazla organik madde içermesi, diş çürüklerinin hızlı bir şekilde yaşanmasına sebebiyet verebilir.
Çocuklarda ağız ve diş hastalıklarının tedavileri koruyucu diş hekimliğinin en büyük temellerinden birisi olmaktadır. Koruyucu diş hekimleri yapılan ilk muayene sonrasında çocuğun çürük diş risk durumunun belirlenmesinde ve özel bir koruyucu program hazırlanmasında önemli bir rol oynar.

Çocukluk döneminde koruyucu diş hekimliği adı altında, çürük başlangıcı olan dişlerde Flor tedavisi veya Yarık Örtücü (Fissur Örtücü) tedavileri yapılmalıdır. Çürüğün ilerlemesini önleyici bu tedavi yöntemleriyle çocuklarda ağız diş sağlığı başlangıç olarak sağlanmış olur. Süt dişlerinin döküleceği düşünülerek, süt dişine dolgu yaptırmaktan kaçınmamak gerekir aksine çocuk büyüme – gelişimi ve ağız diş sağlığı adına çürük süt dişlerine tedavilerinin yapılması gerekir.

Diş hekimi ve ailelere çocukların ağız ve diş sağlığının korunması için şu sorumluluklar düşer;

• Çocukların özellikle 5 yaşına kadar olan süreçte diş fırçalama alışkanlığı elde etmesi,
• Çocuğun beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi,
• Süt dişlerinin muhafaza edilmesi sağlanmalıdır.
• Çocuğun eğer bir diş problemi varsa bu beslenme sonrası ağrı ile kendini belli edecektir. Daha da ilerlememesi açısından çocuğu sık sık bu sorular sorulmalıdır.

Çocuğun herhangi bir ağız ve diş sağlığı problemi yaşaması durumunda tedavi yöntemleri oldukça önemlidir. Bu yüzden çocuklara öncelikle koruyucu yöntemler uygulanmalıdır. Dişlerin çürüğe yatkın olan yarıklarına yarık örücü uygulaması yapılarak dişlerin çürümesi engellenebilir. Bunun yanında flor uygulaması ile çocuğun diş yapısını güçlendirip, bakterilerin ürettiği asitlere karşı direnç kazandırmaktadır.

Çocuklarda diş şekil bozukluğu

Çocuğun olası diş şekil bozuklarında ise çocuk diş teli uygulaması yapılabilir. Böylece küçük yaşlardan itibaren düzenli bir diş görünümü sağlanır. Ayrıca çürük tedavileri için çocuk diş dolgusu da oldukça yeterli bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.