Aft Nedir?
Ağız içinde oluşan genellikle iç yanak, dil yüzeyi, diş eti üzerinde görülen soluk, beyaz veya gri renklerde oluşan sancılı kızarıklardır. Aft, uçuk gibi bulaşıcı değildir fakat ağzın birçok noktasında çıkabilir.
Aftın neden oluştuğuna dair aft üzerine çok çalışmalar yapılmıştır fakat aftın oluşumunu etkileyen kesin bir sebep bulunamamıştır. Ancak aşağıdaki nedenler aftın oluşumuna sebep olabilmektedir.
Aft Nasıl oluşur?
- Aşırı tuzlu ve baharatlı yiyecekler aft oluşumunu hızlandıran temel nedenlerindendir. Ağız içindeki mukoza dokusunu yıpratarak aft oluşumuna sebep olabilir.
- Birçok hastalığın temel nedeni olan stres aftın oluşumuna sebeptir. Aşırı gergin çalışma ortamları, stresli durumlar, depresyon gibi duygusal çöküntüler aftın olumuna zemin hazırlar.
- Bizim farkında olmadığımız fakat birçok hastalığa kapı açan vitaminsizlik de aft oluşumunu hızlandıran nedenlerdendir. Özellikle B12 vitamini ve demir eksikliği aftın ağızdaki iyileşme süresini arttırdığı belirtilmiştir.
- Dermatolojik rahatsızlıklar da aft oluşumunu hızlandırıyor olabilir.
- Dişlerimiz ve ağız bakımımız için kullandığımız diş macunları en önemli etkenlerden olabilir. Diş macunlarının temizlik etkisini arttırmak için köpük yapıcı kimyasallar ağız içinde bulunan hücre duvarını tahrip ettiğinden aft oluşumuna sebep olabilir.
- Aftın oluşumuna sebep olan bir diğer neden ise çene yapısı ve dişlerde olan bozukluklardır. Dişlerdeki çapraşıklık ve çene yapılarındaki bozukluklar yüzünden, dişler doğru tekniklerle fırçalanmadığında ve ağızda yeterince hijyen sağlanmadığında yıpranan ağız içi dokusu aft oluşumuna sebep olabilir.
Aft İçin Evde Uygulanabilecek Yöntemler
Ağız içerisinde oluşan aftların iyileşme süresi uzman tarafından yardım alınmazsa 10 gün içerisinde iyileşebilmektedirler. Eğer ki çok acı veriyorsa acıyı hafifletmek amacıyla evde şu yöntemlere başvurabilirsiniz.
• Aftlara sebep olan aşırı tuzlu, baharatlı ve ekşi gıdalardan kaçınılmalıdır. Bu gıdalardan ne kadar az tüketirseniz aftın iyileşmesi o kadar hızlanır.
• Bir diğer yöntem su ve karbonat karışımı ile gargara yapabilirsiniz.
• Aftın ağrısı dayanılmayacak dereceye geldiyse eğer eczanelerde satılan ağız içi gargaralar veya solüsyonlardan faydalanarak ağrıyı hafifletebilirsiniz.
• Saf su ile sulandırılmış alkol pamuk ile aftlı bölgeye uygulayarak ağrının hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz.
Aft İçin Çözüm Lazerle Tedavi Yöntemi
Ağızda çıkan aftlarda Lazer tedavisinin çalışmalar sonucunda en etkili ve en hızlı sonuçlardan biri olduğu bilimsel olarak bilinmektdir.
Lokal Anesteziye ihtiyaç duyulmadan hafif hassasiyetle Lazerle tedavi uygulanır
Lazerle tedavi sonrasında aynı bölgede bir daha aft çıkması önlenmeye çalışılır.
Lazer uygulaması yapıldığı andan itibaren ağrı hızla azalır ve yara hızlıca iyileşir. Diğer tedavi yöntemleri ile yapılan kıyaslamalarda lazer tedavisinin, aft yaralarını çok daha kısa sürelerde iyileştirdiği tespit edilmiştir. Kortikosteroid yöntemi ile tedavi sonrası yara iyileşmesi ortalama 5-7 gün iken lazer uygulaması sonrası 3-4 gün içerisinde aftlar iyileşmektedir.