Diş Hassasiyeti Yaşayanlar için Çözüm

Diş Hassasiyeti Nedir?

Diş hassasiyeti sıkça rastlanan ve çeşitli tedavi yöntemleri ile kolayca kurtulunabilecek bir sorundur. Sorunun çözümünden önce nasıl gerçekleştiğini iyicene anlamak gerekir. Diş hassasiyetleri, çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir ki bunlar;

  • dişin mine tabakasının aşınmasına diş sinirine yakınlaşma neticesinde
  • diş eti çekilmesine
  • diş kökünün açığa çıkmasına
  • diş çürüğüne bağlı,
  • aşırı diş sıkmasına veya dişin gıcırdatılmasına bağlı diş uçlarının erimesidir.

Dişlerdeki çürükler, dişler üstünde bulunan minelerin asitlenmesi ile oluşur. İnsanların ağzında birçok bakteri yaşadığından ve bu bakteriler diş yüzeyinde birleşerek plak oluştururlar. Ağızda bulunan bazı bakteriler, aldığımız karbonhidratları ve proteinleri aside dönüştürür ve bu asitler diş üstünde bulunan mineralleri yok eder ve dişte mikrobik delikler oluştururlar. Mikrobik deliklerden çürükler mineyi aşarak hassas diş tabakasına, oradan da diş sinirlerinin olduğu tabakaya geçer. Çürüklerin sebep olduğu ağrının nedeni tam olarak bilinmez.

Diş Hassasiyeti Belirtileri

Erken olan çürüklerin her hangi bir belirtisi olmayabilir. Eğer çürüme mine tabakasını aşarsa soğuk ve sıcağa karşı hassaslaşabilir.
Diş doktorları, rutin kontrollerde dişlerde çürük olup olmadığına bakar. Eğer şüphelendiği bir durum varsa, dişlerin röntgenini çeker.
Çürüklere nasıl müdahale edileceği çürümenin aşamasına bağlıdır. Eğer mine tabakası erimemiş ise, çürük durdurulur ve diş geri çevrilebilir. Eğer mine tabakası yok olmuşsa, o diş tabakası için geriye dönüş yoktur ve muntazam yapılan dolgular sayesinde dişin daha da aşınması engellenmiş olur ve kaybolan tabaka tedafi edilmiş olur. Çürüğün aşınma süresi, insandan insana bünyeden bünyeye değişir. Çürüğün ağrılı bir hal alması, aylar ya da yıllar sürebilir, ancak gizli kalmış çürüklerin bile erken teşhis ile bulunması için hekime düzenli kontrol ve ağız muayenesi yapılması gerekir.

 Diş Hassasiyeti Çözümü

Diş hassasiyetinin olduğu durumlarda Flor tedavisini kaliteli ve etkin ajanlarla uygulanarak diş yapısı güçlendirilir hassasiyet giderilmeye çalışılabilir.
Diş çürükleri varlığında, diş doktorları, çürümüş bölgeyi temizler ve oluşan boşluk çeşitli malzemeler ile doldurur. Bu malzemeler, dayanıklı olması için, gri renkli amalgam isimli maddeden ya da diş rengine yakın estetik diş dolgusu için de kullanılan kompozit reçine ile yapılır. Çürüğün derinliğine bağlı olarak dolgu veya kanal tedavisiyle bu hassasiyet giderilebilir.
Dişlerin kökleri açığa açığa çıktığı ve dişeti çekilmeleri durumunda, dişeti iyileştirme tedavileri uygulanır ve dişeti dişi örten konumuna tekrar getirilebilir. Dişin uç kısmındaki aşınmalar sonrası veya yanlış fırçalama alışkanlığına baplı dişlerin mine tabakasında aşınmalar varsa bu urumuda da dolgular, kanal tedavi veya kaplama yöntemleri tercih edilebilir. Öncelikle çok doğru bir teşhisin ve tedavi planlamasının diş hekimi tarafından yapılması gerekir.

Hangi aşamada yardım alınmalı?

Çürümenin ilk safhaları genellikle ağrısız olduğundan, fark edilmesi zor olur. Bazen sadece kontrollerde ya da röntgen çekimi sonrası fark edilir. Eğer sıcak ve soğuğa karşı dişlerde hassasiyet varsa, diş hekimine vakit kaybetmeden başvurulmalıdır.

Diş Hassasiyetini Azaltan Diş Macunları ve Diş Fırçası Kullanımı nasıl olur

Diş çekilmesi ya da diş minesinde aşırı aşınma sebebiyetiyle diş hassasiyeti oluşmuşsa dolgu yapmak yeterli gelmeyebilir. Bu tür durumlarda diş hassasiyetini azaltabilecek diş macunları kullanmak fayda sağlayacaktır. Tercih edilecek diş macununun diş hassasiyeti olan dentin denilen kısımlarda oluşan kanalları kapatarak, sinir iletimini zayıflatır ve bu sayede hassasiyet azalması hedeflenir. Diş macununun, diş hassasiyetini azaltabilecek özellikte olması gerekmektedir. Nitrat ve florür oranı yüksek diş macunları bu konuda daha iyi sonuçlar göstermektedir. Diş macunlarının diş fırçası üzerine, mercimek büyüklüğünde konulması diş fırçalama için yeterli olacaktır. Diş macunları yüksek dozda yutulması hayatı tehdit edici olabilir, bu nedenle fırçalama esnasında diş macununun yutulmaması tevsiye edilir.

Doğru diş fırçalama tekniklerini uygulayarak diş macununu ıslatmadan dişlerinizin her yüzeyine dişetine vr dişe doğru masaj yaparak etkin bir şekilde fırçalamaya gayret gösterin.

Kategoriler

Arşivler