Diş Taşı Nedir?
Diş taşı, dişlerin üstündeki çürüksüz sert şekildeki oluşumlardır. Ağız içindeki tükürük, bakteri ve besin artıklarının sertleşmesi ile meydana gelir. Koyu renkli olduğu zaman fark edilir. Onlarca farklı renkte diş taşı görmek mümkündür. Bu taşların oluşması genellikle 8-48 günü alır.
Nasıl Anlaşılır?
Kişinin dişlerini fırçalarken diş etlerinde aşırı derecede sızlama hissedilmesi, diş etlerinin yakınında farklı renkli oluşumların görülmesi, diş etlerinde çekilme hissedilmesi gibi nedenler ile diş taşı anlaşılmaktadır.
Zararları
- Ağız da koku oluşmasına neden olur
- Diş etlerinde kanama meydana getirir
- Sıcak ve soğuğa karşı hassasiyete neden olarak sızlama şeklinde ağrı hissedilir
- Diş eti çekilmesine de sebep olur.
- İlerleyen diş taşı çene kemiğine zarar verir.
Diş Taşı Temizletmek Zararlı Mı?
Doğru uygulanan diş temizliği kişiye zarar vermez, çünkü diş taşı nedeni ile ağızda bakteri oluşur. Diş temizliği ile bu bakterilerden kurtulmuş olunur.
El aletleriyle veya ultrasonik cihazlar yardımıyla diş üzerindeki plağı, gıda birikimini, diş taşlarını vb. gidermeye diş temizliği denilir. Hasta uzun süre bu sorun ile yaşar ise diş çürüğü meydana gelir. Böylece kişide diş kaybına yol açar. Ayrıca bu durum dişin sallanmasına neden olarak diş kaybına sebep olur. İhtiyaç duyulduğu zaman kişilere uygulanması gereken bir işlem olan bu temizlik hastaya zarar vermez.
Diş taşı temizliğinde ultrasonik aletler kullanılır. Bu aletler sayesinde diş minelerine zarar verilmez. Temizletme işlemi genelde 6 ay da bir yapılır. Eğer kişi bir doktora başvurmadan kendisi diş taşlarını temizlemeye kalkar ise dişlerine daha çok zarar verir. Bu konuyla ilgili sürekli sorun yaşanıyorsa kişi, diş sağlığına dikkat etmelidir. Kişi düzenli olarak dişlerini fırçalamalıdır. Özellikle gece yatmadan önce diş fırçalamak oldukça önemlidir. Diğer bir dikkat edilmesi gereken şey ise diş ipi kullanımıdır.
Temizlettikten Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler;
Çok sıcak ve çok soğuk besinler temizlettikten sonraki bir gün tüketilmemelidir. Soğuk hava ile temastan kaçınılmalıdır. Asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Dişlere plak giderici sıvıların temas ettirilmemesine özen gösterilmelidir. Diş taşı temizlettikten sonraki bir kaç gün kürdan ve diş ipi kullanılmamalıdır.
Sonuç olarak, diş taşı temizletmek zararlı değildir. Aksi olarak kişinin diş sağlığı için oldukça önem taşımaktadır. Diş koruma işlemlerinden birisi olan bu temizletme ortalama 20 dk süren bu işlem ile kişi sağlıklı dişlere kavuşur.