Çene Ucu Şekillendirmesi Operasyonu
Çene ucu aynı burun ucu gibi yüz hattını oluşturan en önemli yapılardan birisidir. Bu yüzden yüzün diğer organları ve yapıları ile orantılı bir şekilde olmalıdır. Bu yüzden çene ucu operasyonları genellikle burun operasyonları ile beraber de yapılabilmektedir. Yan profilden bakıldığı zaman çene ucu buruna oranla daha geride olduğunda, çeneye yerleştirilen dolgu ile çene ve yüz orantısı sağlanmış olur.
Bu operasyonlardan önce muhakkak uzman estetik çene cerrahı tarafından değerlendirmeler yapılmalıdır. Bunun dışında aspirin ve türevleri olan ilaçlar operasyondan en az 2 gün önce kesilir. Bu işlemlerden belli bir süre önce ve sonrasında sigara içimi tavsiye edilmemektedir. Ayrıca genel anestezi narkozundaki operasyondan 6 saat öncesine kadar hiçbir şey yenmemelidir.
Kısa süren operasyonlar sonucunda hastanede kalma gibi durumlar nadiren olur. Operasyonda çene protezi ağız içinden ya da çene altından küçük bir kesi yardımı ile yerleştirilir. Bu işlemlerde hastanın durumuna bağlı olarak lokal ya da genel anestezi yapılabilir.
Ancak çene uçununa silikon doldurma veya törpüleme işleminde bazı komplikasyonlar da çıkabilmektedir. Çene ucu törpüleme işlemi sonrasında çene ucuna tutunan kaslar, ideal tutunamadığından çene ucunda noktasal kızarıklık ve pütürlülük görülebilmektedir. Çene ucuna silikon doldurma işleminde de alerjik doku reaksiyonuyla, vücudun kabul etmemesi veya enfeksiyona yol açması veya da dolgu maddesinin kayması gibi sorunlar da olabilmektedir.
Bu nedenle çene ucunun vida ve platinler yardımıyla ideal estetik konuma alınıp sabitlenmesi sayesinde yüz görünümünde kalıcı görünüm sağlanmaya çalışılır. Vida ve platin vücuda uyumlu malzemeler olduğu için de çıkartılmaya çoğunlukla gerek kalmaz. Hatta çene uçununun öne alındığı durumlarda, bu teknik sayesinde çene altındaki gıdı görünümü de azaltılmış olur.
Operasyonun riskleri nelerdir? Operasyon sonrası sizleri ne bekler?
Operasyon işlemi tamamlandıktan sonra çene bölgesinde ufak şişlikler meydana gelebilmektedir. Ancak bu şişlikler birkaç gün içerisinde geçecek olan şişliklerdir. Ağız içi operasyonlar sonrasında beslenmede sıklıkla değişiklik olmaz. Normal yemek yeme alışkanlıklarına devam eder. Operasyon sonrası, ağız içi gargaraların yapılması istenir. Çene ucuna yapılan operasyonda, dişeti kesisi aracılığıyla çene ucuna ulaşılır ve bu bölge operasyon bölgesi önemli sinirleri içermektedir. Bu sinirler dudağı ve çene ucunu kontrol ederler.
Bu sinirlere hasar vermeden bu operasyonu uygulamak önemlidir. Hastanın geçici veya kalıcı dudak felci olmadan, operasyonun tamamlanması da operasyonun hedeflerinden bir olmalıdır. Hasta kişinin dişeti iyileşme süreci kendisine bağlı olarak da bir haftaya kadar uzayabilmektedir.