Uzman Diş Hekimi ve Ağız Diş Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan’a göre kötü ağız kokusu, bireyin kendi yaşamını, sosyal ve aile ilişkilerini, evlilik ilişkisini ve özellikle çocukların psikolojisini doğrudan etkileyen önemli bir problemdir. Yetişkinlerdeki ağız kokusu ise özel ve iş hayatında, gerginlik yaratır, sosyal izolasyona ve evlilikte boşanmalara kadar yol açabilir. Prof. Dr. Birkan Özkan, Ağız kokusunun yalnızca ağız sağlığı sebebiyle değil mutlu bir evliliği korumak için de tedavi edilmesi gerektiğini özellikle vurguluyor.
Ağız Kokusu İlişkide Saatli Bomba Etkisi Yaratıyor
Flört aşamasında veya balayında fark edilmeyen ağız kokusu, 1-2 hafta sonra farkına varılıyor. Aynı ortamda 1 metre mesafeden dahi hissedilir hale geliyor. Bir süre sonra anneler yakın akrabalar ve arkadaşlar tarafından dillendiriliyor ve ağzı kokan bireyin eşine söyleniyor. Sıklıkla ağız kokusuna sahip bireyler, gergin ve stresli yapıya sahip olduğu için kendisine söylenmesi de cesaret istiyor ve bu kötü durum diye uzun süre kendisiyle paylaşılmıyor. Ağız kokusuna sahip kişi bunu küçümseyebilir ancak çevreyi ne denli rahatsız ettiğini bilemez. Kendisi kötü kokuya zamanla alışır, normalleştirir, burun koku reseptörleri yorularak kokuya duyarlılığı azalır ve artık o kötü kokuyu alamaz. Kişi temiz ve hijyenik olmasına rağmen usandırıcı ve vazgeçmişlik hissiyatına kapılır. Prof. Dr. Birkan Özkan “Bu gibi durumlarda, ilişkilerde ciddi bir sınav haline dönüşen ağız kokusu hakkında, sakin bir anda ve nazik bir dille konu açılmalıdır. İşte bu aşamada, itiraf etme ve çözüm yolları bulma aşamasına geçilmesi ideal olandır” diye altını çiziyor.
Ağız Kokusu Sebepleri
Kötü Ağız Hijyeni
Yanlış ve düzensiz ağız bakımı yapıldığı durumlar ağız kokusu sebebidir.
Diş Sorunlarına Bağlı
Plak ve taş birikimine yatkın dişler, çapraşık diş varlığı, karşıt dişlerin birbiriyle tam kapanmadığı ve çiğneme etkisinin düşük olduğu, Kaplamanın dişetine baskı yaptığı ve çürük dişler varlığı ağız kokusu sebepleri olarak sayılabilir.
Dişeti Hastalığı
Dişeti hastalığı (Periodontal Hastalık), dişler ve dişetleri arasında, çene kemiğine yapışık bakterilerin çene kemiğini eritici etkisi ağız kokusuna sebep oluyor.
Ağız kuruluğu
Tükürük bezi hastalıkları, tıbbi ilaç kullanan ve yan etkileri oluşan, aşırı duygusal stres oluşturan durumlara sürekli maruz kalan ve kemoterapi radyoterapi gören hastalarda ağız kuruluğu neticesinde Ağız kokusu oluşması muhtemeldir.
Beslenme ve Yaşam Biçimi
Soğan, sarımsak ve ağır baharatlı gıda tüketimi ve ayrıca sigara kullanımı geçici ağız kokusuna sebep oluyor.
Psikolojik ve duygusal Etkiler
İçe kapanıklık, aşırı endişe hali, özgüven eksikliği, takıntılılık, sürekli kendini eleştirme hali ve antidepresan kullanımı kötü ağız kokusu sebepleri olarak sayılabilir.
Sistemik Hastalıklar
Midede reflü, gastrit ülser, bağırsak konstipasyon (kabızlık) ve kanser, diyabetik şeker hastalarında ağız kokusu varlığı bilinir.
Tedavi Edilmeyen Ağız Kokusu Evliliği Bitirir mi?”
Evlilikte dayanılmaz hale gelen ağız kokusu boşanma nedeni sayılabilir mi? Kötü ağız kokusu başlı başına boşanma sebebi değil ancak kişi ağız kokusunu tedavi ettirmiyorsa ve bu durum evliliği çekilmez hale getiriyorsa, Uzman Hekimlerinden oluşan bir sağlık kurulunun onayladığı raporla boşanma gerekçesi sayılabilir.
Özellikle ağız kokusunun tedavi edilemez olduğu kanıtlanırsa, Yargıtay Hukuk Genel Kuruluna göre önceki kararlarında olduğu gibi, bu durum geçerli bir boşanma nedeni olarak değerlendirilebilir. Ancak, ağız kokusu için diş hekimleri tarafından uygulanabilecek birçok etkili tedavi çözümleri sunmakta ve ilk tercih olarak değerlendirilmelidir.
Ağız Kokusunun Kalıcı Çözümü
Kötü ağız kokusunun sebebi, % 80 oranında ağız etkenlerden içi kaynaklıdır. Bu nedenle; düzenli diş hekimi muayenesinin 6 aylık periyotlarla, ağız kokusunun altında yatan asıl sebebin tespiti ile erken teşhisin ve tedavisinin yapılması gerekir. Kötü ağız kokusunun asıl ana kaynağı tedavi edilirse kalıcı çözüm sağlar.
Ağız Kokusunun Kalıcı Çözümünde Diş Hekimliği Tedavileri
Prof. Dr. Birkan Özkan konun detaylarını açıklıyor;
- Koruyucu Ağız Bakımı: Ağız kokusu sebebi olan diş çürüğünün başlangıç aşamasında Yarık Örtücü tedavileri uygulanabilir. Doğru ağız bakımı uygulamalarıyla birlikte Dil sıyırıcıları, Günlük diş ipi kullanımı, ara yüz fırçası ve Floridli diş macunları gibi kişiye özel tavsiyelerde bulunulabilir.
- Restoratif ve Endodontik Tedaviler: ağız kokusu sebebi olan Dişlerin çürük boyutlarına göre; anatomik diş dolgusu, mini vidalı diş dolgusu veya Kanal Tedavisi işlemleri uygulanabilir.
- Protetik tedaviler: ağız kokusu sebepleri olan Kaplama altı çürük veya Kaplamanın dişeti baskısı durumunda; Kaplama altı çürüğün tamiri yapılarak kaplama alt yapısının sağlamlaştırılması sonrasında dişetine uyumlu Kaplama tasarımı yapılabilir.
- Ortodontik tedaviler: Ortodontik tel ve braketlerin plak taş ve yiyecek artığı biriktirme potansiyel fazlalığında, ara yüz fırçası diş fırçası gibi ağız bakım ürünlerinin doğru ve düzenli yapılması.
- Periodontal Tedaviler: ağız kokusu sebebi olan Dişeti hastalığı yani Periodontal hastalığında; diş taşı temizliği, kök yüzey düzleştirmesi veya subgingival küretaj veya Açık ve Kapalı Cerrahi küretaj gibi kişiye özel tedavi yöntemlerinin uygulanması.
- Çene Cerrahisi Tedavileri: diş İltihabı, kist, gömülü diş, implant çevresi iltihap gibi ağız kokusunda; gömülü diş operasyonları, implant operasyonu, implant çevresinin iltihaptan arındırılması gibi kişiye özel tedaviler yapılması “ ifade ediyor.
Son olarak “ Ağız kokusu evliliği derinden etkileyebilir, duygusal stres ve gerginliklere de yol açar. Doğru ağız bakımı, düzenli diş hekimi muayenesi, ağız kokusunun asıl kaynağının ortaya çıkartılması ve kişiye özel diş hekimliği tedavileri sayesinde ağız kokusunun çözümünü mümkün kılar. Ağız sağlığını korumak ve mutlu evliliği sürdürmek için ağız kokusunun giderilmesi gerekir. Ağız kokusunun güzel olması, insanların en özel alanlarında çiftlerin birbirine olan çekiciliğine katkıda bulunur. “