Dişlerde İstenmeyen Lekeler Neden Oluşur?
Dişlerimiz, gündelik yaşamda iletişim kurarken daima göz önündedir. Bu yüzden dişler üzerindeki biçim, yapı ve renk bozukluklarının hemen göze çarptığını söylemek mümkün. Son dönemlerde gelişen yüksek teknolojili medikal cihaz ve yöntemler, dişlerin orijinal hali zarar görmeden kolayca temizlenebilmesine olanak tanıyor. Bunun için hem diş rengini hem de dişin çeşitli bölgelerinde birikmiş olan ‘’diş taşı’’ denen besin artıklarını hedef alan çeşitli temizlik prosedürleri mevcuttur. Bizler, Prof. Dr. Birkan Özkan Uzman Diş Hekimi Kliniğinde, maksimum dikkat ve hassasiyetle dişlerinizin ihtiyaç duyduğu temizliği bizzat yapıyor, diş sağlığınızı korumayı amaçlıyoruz. Dilerseniz öncelikle dişlerde istenmeyen lekeler oluşmasına sebep olan durumlara göz atalım.
Sıklıkla Tüketilen Gıdalar
Diş üzerindeki lekelenmeler genel olarak dişlerin pürüzlü yapılarından dolayı plak oluşuma meyilli olmalarından kaynaklanmaktadır. Özellikle tanen bakımından zengin olan gıdaların gündelik beslenme rutini içerisinde sıklıkla tüketilmesi ve kimyasal /doğal boyar gıda maddeleri zaman içerisinde diş renginde değişiklik görülmesine sebep olabilir.
Bunun yanı sıra, çay ve kahvenin sık tüketimi dişler üzerinde sararma yaratabilen maddelerin yerleşmesi ile sonuçlanabilir. Bunun ötesinde pancar, kırmızı turp, şalgam ya da kırmızı şarap tüketen bireylerin tüketiminden hemen sonra ağızlarını çalkalamalarını ya da dişlerini fırçalamalarını tavsiye eder.Örneğin kırmızı şarap, rengini diş üzerinde bırakabilen güçlü besinlerden biridir.
Antibiyotik (Tetracycline) ya da Aşırı Florit Tüketimi
Antibiyotik ya da aşırı florit tüketimi de dişler üzerindeki mine ve dentin tabakasında renk değişimi oluşmasına sebep olarak genel görünümün talep ettiğiniz estetik auradan uzaklaşmasına sebep olabilir. Florür, temelde dişlerde çürümenin önlenmesine yardımcı olan bir materyal olsa da, eğer çok yüksek oranda kullanılırsa flüroz aracılığı ile diş lekelerine sebep olmaktadır. Özellikle diş macunu ve içme suyu flüroz kaynağı olabilir.
Yetersiz Diş Bakım
Diş renginin yeterince beyaz olmaması, diş bakımında ihmal edilen adımlardan kaynaklanıyor olabilir. Özellikle genetik nedenlere bağlı olarak gerçekleşen diş sararması bir kenara bırakıldığında, pek çok kişideki renk değişimi fırçalama ya da temizleme rutininin gerekli adımları kapsamamasıdır. Hem diş ipi kullanımı hem de düzenli diş fırçalama dişlerin sararmasını geciktirecek ya da önleyecek eylemler arasında sıralanabilir. Eğer bunlar gerçekleştirilmezse, dişler üzerinde zamanla birikecek olan plak renk değişimine kaçınılmaz şekilde sebep olacaktır.
Diş taşı temizliği sonrası
Diş taşı temizliği sıklıkla bazı titreşimli el cihazları ve parlatma kremleriyle yapılmaktadır. Ancak el cihazları diş taşlarını uzaklaştırırken, dişlerin üzerinde çizik ve hasar oluşturma olasılıkları da, dişlerin temzilendikten ve parlatıldıktan kısa bir süre sonra yeniden daha fazla bir renklenme lekeler ve diş taşlarıyla yeniden karşımıza çıkmasına sebep olabiliyor. Önce dişi korumak her zaman biz hekimlerin önceliği olduğunu söyleyebiliriz.
Tütün ve Tütün Ürünlerinin Kullanım
Özellikle sigara ve tütün kullanımı, dişlerin sararmasının en büyük sebeplerinden biridir. Tütün içerisinde nikotin ve katran adı verilen maddeler bulunur. Bu maddeler, dişlerinizde yoğun sararmaya sebep olabilecek birtakım kimyasalları barındırmaktadır. Tütün ürünlerinin düzenli tüketimi oluşacak kimyasal reaksiyon sonucunda renk değişimine sebep olabilir.
Dişlerinizdeki renk değişiminden rahatsız oluyorsanız, hemen kliniğimizden randevu alabilir ve diş temizliği & diş beyazlatma amacı ile gerçekleştirilen aşağıdaki tedavi türlerinden bir ya da birkaçını tercih edebilirsiniz.
- Diş taşı temizliği (Hassas el aletleriyle) ve Parlatma
- Silikon püskürtme ile diş beyazlatma
- Lazerle diş beyazlatma