Çene Eklem Kısıtlığı Operasyonu

Çene Eklem Kısıtlığı (Temporomandibular eklem) Operasyonu

Çeşitli eklem kısıtlığı durumu birçok insanda görülebilecek olumsuz bir durumdur. Çene eklem kısıtlılığı veya kilitlenmesi, çene eklem problemlerinin içerisinde en son safhalarda karşılaşılabilecek hastalıklardan birisidir. Çene eklem problemi problemi başlangıç aşamalarında yakalanmalı ve bazı tedavi yöntemleriyle iyileşme sağlanabilir. Bu ameliyatlardan önce çene eklemi veya çene kaslarının tedavisi için çeşitli cerrahi öncesi alternatif tedaviler uygulanabilir.

Ameliyat son tedavi yöntemi olarak bilinmekle birlikte, çene eklem probleminin daha da ileriye gitmesini önlemek amacıyla ve iyileşmenin sağlanması amacıyla lazer uygulaması, gece plağı uygulaması, eklem içi yıkama, fiziksel egzersiz, elektrikli sinir simülasyon testi, sıcak uygulama ve tıbbi ilaç uygulanması gibi tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu saydığımız tedavilere rağmen çene eklem kısıtlılığı veya kilitlenmesi oluşuyorsa, ancak öyle çene eklem kısıtlığı ameliyatı yapılabilmektedir. Çene eklem kısıtlığı operasyonu, çeşitli durumlardan dolayı çene ekleminin işlevini yapamaması ve rahatsızlık yapması sonucunda bu rahatsızlığı gidermek için yapılan operasyonlara denmektedir.

Çenenin eklemi ameliyat bölgesine; çene altından, ağız içinden ya da kulak ön kısmından kırışıklık hizasından gizli kesiler yapılarak ulaşılabilmektedir. Cilt kesileri saçlı deriden ve kırışıklık hizasından olduğu için estetik görünmektedir. Saç içine yapılan kesiler ise saç tarafından kamufle olur.

Ameliyat sayesinde hasar gören çene eklem dokuları uzaklaştırılabilir. Hasara göre çene eklem dokuları büyükse, bu dokuları yerine koymak için vücudun başka yerlerinden nakil edilebilecek dokular veya özel protezler kullanılabilir. Bunlar kaburga, kalça, ayak, kafatası, bacak gibi doğal dokular olabildiği gibi, bunun dışında dışarıdan yapay medikal malzemeler olan silikon implant, titanyum plaklar, özel metal çene eklemi protezi, eriyebilen vida ya da plaklar, tel dikişler, dişlere uygulanan metal arklar ve teller olabilmektedir. Bu malzemeler vücuda uyumlu olan malzemeler olduğu için herhangi bir sorun yaşanmadığı takdirde ömür boyu vücutta bırakılabilirler. Ancak herhangi bir sıkıntının yaşandığı durumlarda bunları yerinden çıkarıp ikinci bir operasyon yapılabilir.

Operasyonlardan sonra beslenme şekli çok önemlidir. Operasyon sonrasındaki 1 aylık süreçte aktif fizik egzersiz tedavisi olan çene açma tedavisi yapılabilir. Bu 1 aylık iyileşme ve korunma sürecinde, protein açısından zengin ve sıvı-lifli gıdalar ile beslenmek gerekmektedir.