Tükürük Bezi Operasyonu Neden Yapılır?
Alanında uzman bir Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi hekimi, yalnızca estetik amaçlı dolgu ve implant gibi tedavileri değil, hayati öneme sahip olan tükürük bezi ameliyatlarını da gerçekleştirebilmektedir. Kişinin vücudunda toplam dört farklı tükürük bezi bulunur.
- Parotis tükürük bezi, kulaklardan yanağa doğru inen geniş bir yapıdır.
- Çene altı tükürük bezi, çenenin yan kısımlarının hemen altında bulunur ve her iki tarafta da yer alır.
- Dil altı tükürük bezi, dilin alt kısmında sağ ve solda birer adet bulunmaktadır.
- Küçük tükürük bezi, yanağın ve damağın iç kısmında dokuların içinde dağılmış şekilde bulunur.
Neden Tükürük Bezi Ameliyatı Yapmak Gerekir?
Tükürük bezleri kimi zaman iltihaplanma, enfeksiyon ya da kanser gibi sorunlar deneyimlemenize sebep olabilir. Yapılacak olan profesyonel bir ameliyat sağlık problemlerinizi gidermek konusunda etkili olabilir. Özellikle kanserli hücre oluşumunun daha çok küçük tükürük bezlerinde ya da parotislerde görüldüğünü söylemek mümkün. Yine sıklıkla ameliyat gerektiren taş oluşumu ise çene altı tükürük bezlerinde meydana gelmektedir.
Tükürük Bezi Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Özenle gerçekleştirilecek olan tükürük bezi ameliyatı sonrasında yan etkileri minimize edebilmek için doktorunuzun önerilerini dikkate almanız tavsiye edilir. Ameliyat yapılan bölgede hafif bir kan ya da sıvı birikimi gerçekleşebilir. Bunun üstesinden gelinebilmesi için doktorunuz dren adı verilen ve biriken bu sıvıların dışarıya akıtılmasını sağlayan küçük boruları ilgili alana yerleştirmesi söz konusu olabilir. 24 ile 48 saat boyunca bu tür bir birikimi engelleyebilmesi için ilgili alanda durabilen drenleri pansumanlar takip eder. İyileşme sürecine destek olabilmesi adına pansumanlar oldukça değerlidir.
Tükürük bezi ameliyatı sonrasında pansuman 3 – 4 gün boyunca kalabilir. Doktorunuzun gerekli gördüğü durumlarda bu süre 5 ya da 7 güne de çıkabilmektedir. En doğru süreç için hekiminiz operasyon sonrası planlamanızı yapacaktır.
Tükürük Bezi Ameliyatı Sonrası Yan Etkiler ve Dezavantajlar
Tükürük bezi ameliyatı doğrudan sinirlere temas edilebileceğinden dolayı oldukça hassas bir çalışma süreci gerektirir. Tam olarak bu yüzden alanında uzman doktorları tercih etmenizin değeri oldukça yüksek. Genellikle alt çene bölgesindeki tükürük bezleri üzerinde tedavi gerçekleştirirken yüz sinirlerinin bir ya da birkaç dalı zarar görebilmektedir. Bu durumda hastanın ameliyattan sonraki süreçte dudağının belirli alanlarında yeterince kontrol hissedememesi mümkün olabilmektedir. Özellikle gülümsemek, ıslık çalmak ve benzeri eylemler, bu tip bir his kaybında daha zor olacaktır. Hasar görmüş ya da yüksek oranda kesi ile tamamen kalan alanlardan bağları koparılmış sinirlerin herhangi bir şekilde telafisi olmadığından, sürecin maksimum profesyonellik ile ve ileri düzey cihazlar kullanılarak gerçekleştirilmesi son derece önemlidir.