Kanal Tedavisi Yenileme İşlemi Nedir? Neden Yapılır?
Kanal kök tedavisi olarak da bilinen kanal tedavisi, genellikle diş çürüğünün köklere kadar ulaşan iltihabı dolayısıyla meydana gelen enfeksiyonun ortadan kaldırılabilmesi için dişin pulpa tabakasının temizlenmesi ve yeniden doldurulması anlamına gelir. Sinirlerden tamamen temizlenen pulpa, dişin fiziksel fonksiyonlarının bir zarar görmesine sebep olmaz. Bu sayede gündelik yaşantınızda beslenme alışkanlıklarınızı ya da çiğneme davranışınızı değiştirmeniz gerekmez. Uzun süre tedavi edilmeyen ve sinirlere sirayet eden diş çürüklerinin zamanla diş kaybına, ağız çevresinde gizli kemik kaybına sebep olabildiğini söylemek mümkün. Bu yüzden, doğru bir kanal tedavisinin gerçekleşmemesi durumunda hastalar kanal tedavisi yenileme işlemi ile diş problemlerinden hızlı bir şekilde kurtulmayı tercih ederler.
Kanal Tedavisi Yenileme İşlemi Ne Zaman Yapılabilir?
Başarısız bir kanal tedavisine maruz kalan hastalar, bunu aşağıdaki iki durum sonucunda fark edebilirler:
- Kanal tedavisi bir şekilde sağlam diş alanlarına da zarar görmesine sebep olmuş olabilir,
- Kanal tedavisi öncesinde yaşanan rahatsızlıklar yeniden nüksetmiş olabilir.
Bu durumda kanal tedavisi yenileme işleminin yeniden yapılması gerekecektir. Bazı hastalar talihsiz kanal tedavisi işlemlerinden sonra ikinci ya da üçüncü kere aynı operasyonu yaptırma gereği duyabilmektedir. Tedavilerin doğrudan sinirlerle ilişkili olması, tedavileri ekstra hassas hale getirir. Bu yüzden doğru kanal tedavisi için profesyonel bir diş hekiminden destek almanız oldukça önemlidir. Kanal tedavisi yenileme işleminin zamanına karar vermek için hekiminize başvurabilir ve şikayetlerinizden söz edebilirsiniz.
Kanal Tedavisi Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi yenileme işlemi için önceki işlemde uygulanan kök kanal dolgu materyallerinin ağızdan uzaklaştırılması gerekmektedir. Daha sonra hekiminiz, kök bölgesinde bu süreç içerisinde oluşmuş olan bakterilerin temizlenmesi ve enfeksiyonun yok edilmesi için çeşitli dental ilaçları bölgeye uygular. Dişin bir süre iyileşme sürecinde rahatça kullanılabilmesi için diş dolgu malzemesi ile kapatılır. Temizlenme ve enfeksiyon yok etme işlemi için doktorunuz sizden yedi ile 10 gün arasında beklemenizi talep eder. Bu süre sonunda geçici dolgu malzemeniz çıkarılır ve enfeksiyondan tamamen kurtulmuş olan alana kanal dolgusu yapılır. Dolgu öncesinde kanalların detaylı olarak temizlendiğinden emin olunması oldukça önemlidir. Eğer kök bölgesindeki enfeksiyon ya da bakteriler tahmin edilenden daha inatçı çıkarsa, geçici dolgu ile beklenen süre arttırılabilir ve doktorunuzu birkaç kere ziyaret etmeniz gerekebilir.
Kanal Tedavisi Yenileme İşleminin Başarı Olasılığı Nedir?
Profesyonel ve deneyimli bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilen kanal kök tedavisi, önceki prosedürün temizlenmesinden sonra yapılıyor olsa bile, son derece yüksek başarı ihtimali taşır. Bunun için modern medikal araçların kullanılması ve hassas sinir bölgesinde özenle çalışılması oldukça önemlidir. Diş hekiminizi kanal tedavisinden bir süre sonra ziyaret ederek gidişatın kontrol altında tutulmasını sağlayabilirsiniz.