Gömülü Dişler Çekilmek Zorunda Mı?
Gömülü diş problemi, günümüzde 18 – 30 yaş aralığında pek çok birey tarafından deneyimlenen bir sağlık problemidir. Genellikle çeşitli çene kemiği problemlerinden dolayı çıkmaya alan bulamayan azı dişlerinin çene kemiğine gömülü kalması sonucu hissedilen yoğun ağrı ve sızı, söz konusu problemin en büyük belirtileri arasında gösterilir. Gömülü dişlere sahip olduğunuzu fark etmenizin hemen ardından geciktirmeden mutlaka diş hekiminizi ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. Çünkü erken bir ziyaret, gömülü dişlerin diş, diş etleri ve çene kemiğinize olumsuz etkilerini azaltabilir ve tedaviyi daha kolay hale getirebilir.
Gömülü Diş Belirtileri Nelerdir?
Alt çene bölgesinde çıkacak olan ve ‘’20’lik diş’’ ya da ‘’akıl dişi’’ olarak da adlandırılan yapıların henüz çıkmamış olması, gömülü dişin en önemli belirtilerinden biridir. Yirmilik dişlerin ilgili bölgede çıkamaması o bölgede şişkinlik, kızarıklık ve morarma anlamına gelecektir. Ayrıca, yarı çıkmış yirmilik dişlerin çevre bölgelere baskı yapması ve kist oluşturması da mümkündür. Perikoronit hastalığı adı da verilen yirmilik yaş dişlerin kısmen çıkması ve yan bölgedeki dişlere zarar vermeye başlaması durumu, acilen diş hekimine başvurmanızı gerektiren ciddi bir dental hastalıktır. Diş doktorunuz, durumunuza göre gömülü dişinizin çekilmesi gerekip gerekmediğine karar verir ve ilgili dişin ağız sağlığınıza daha fazla zarar vermeden en kısa süre içerisinde iyileştirilmesini olanaklı kılar.
Gömüşü Dişler Çekilmek Zorunda Mıdır?
Gömülü diş tedavisi söz konusu dişlerin çekimi ile sonuçlanmak durumunda değildir. Bazı durumlarda dişlerin düzenli olarak takibinin sağlanması ve ağrı durumunda müdahale edilebilmesi adına medikal tedavinin gerçekleştirilmesi yeterli olacaktır. Fakat gömülü diş tedavisi için geç başvurmuş olmak birtakım dokuların çoktan zarar görmüş olmasına ya da söz konusu dişlerin ağız sağlığınız için bir tehdit unsuru haline gelmesine sebep olmuş olabilir.
Bu durumda çevresindeki dokulara zarar veren ve son derece zararlı hale gelen söz konusu dişlerin acilen ağızdan uzaklaştırılması gerekir. Doktorunuz, ağız sağlığınızın durumu çerçevesinde sizin için en doğru kararı alarak size bu kararı açıklar ve ardından çekim gerekiyorsa çekimi gerçekleştirir. Kişinin çekimden çok korkması durumunda genel anestezi işlemi çerçevesinde çekim sürdürülebilir. Dolayısıyla gömülü dişlerin çekimi ağrıya sebep olmamaktadır.