Dişler Nasıl Fırçalanmalıdır? Diş Fırçalama Rehberi!

Dişler Nasıl Fırçalanmalıdır? Diş Fırçalama Rehberi!

Ağız ve diş sağlığımızı korumak, hem dişlerimiz hem de tüm bedenimiz için oldukça önemlidir. Diş üzerinde oluşan bakteri plakları, gıda artıkları zamanla dişlerin deforme olmasına ve diş eti hastalıklarına neden olur. Dişlerimizi doğru fırçalama tekniği ile temizlediğimizde ise ağız ve diş sağlığımızı korumuş ve ileride çıkabilecek problemleri engellemiş oluruz. Yanlış diş fırçalama tekniği ile diş fırçalama, yumuşak diş fırçası ile etkisiz diş fırçalama, sert diş fırçası kullanma, çok sık diş fırçalama diş eti çekilmesinin mekanik nedenleri arasında sayılabilir.  Dudak ve diş eti bağının yapısal bozuklukları,  çeşitli diş eti hastalıkları, hatalı dolgu ve kaplamalar diş eti çekilmesine yol açmaktadır. Diş eti çekilmesi ise oldukça ciddi bir problemdir. Bu nedenle dişleri doğru şekilde fırçalamak, oldukça önem arz etmektedir.

Diş Fırçalamada Kullanmanız Gereken Teknikler Nelerdir?

Diş fırçalama rutini ile ilgili en sık yapılan hatalardan biri, fırçalama süresini kısa tutmaktır. Diş hekimleri tarafından önerilen fırçalama süresinin yaklaşık 120 saniye olduğunu söylemek mümkün. Yine de dişlerinizin tümünü fırçaladığınızdan emin olduğunuz sürece bu süre biraz yukarı ya da biraz aşağı inebilir.

Dişlerinizi fırçalarken dikkat etmeniz gerekenler

  1. Diş macununu bol kullanmaya gerek yoktur. Mercimek tanesi kadar macun yeterli olacaktır.
  2. Diş fırçası diş etlerimize bakacak şekilde yani 45 derecelik açıyla süpürür şekilde diş etinden dişe doğru fırçaladığımızdan emin olalım.
  3. Ağzımızda en çok ihmal edilen dişler arka dişlerinizin iç yüzeyleridir.Ve diş eksikliği olan bölgelerdir. Bu bölgelerin fırçalanması ne kadar zorda olsa gereken önemi vermeliyiz ki diş eksikliği olan bölgeler diş taşı ve plak toplamaya müsait alanlardır. Zamanla çürük oluşumuna sebep olur.
  4. Her bir dişinizin arka yüzünü de temizlediğinizden emin olun. Özellikle ön dişlerin damağa bakan kısmı alt ön dişlerin iç kısımları genellikle atlanabilmektedir yada yanlış fırçalanmaktadır. Bu durum atlanan yüzeylerin renklenmesine ve üzerinde tartar oluşumuna sebep olabilmektedir.
  5. Diş fırçalama rutininde sıklıkla dil ve damak  fırçalama ihmal edilir. Ne var ki, ağzınızda en yoğun bakterinin bulunduğu alan dilinizdir. Dil sıyırıcılarla nazikçe arkadan öne doğru dilinizi sıyırma işlemini günlük yapın. Bakterileri iç kısma itmemek adına tersi yönde fırçalama yapmamaya dikkat edin. Eğer dilinizi sıyırma işlemi midenizi bulandırıyorsa daha yavaş ve önden başlayın alıştıkça daha geriden başlayabilirsiniz.
  6. Diş fırçalama oldukça önemli olsa da tek başına yeterli diyemeyiz. Çünkü diş fırçamızın yetişemediği yerlerde veya dişler arasında kalan bakteriler, çürüklerin en büyük nedenlerindendir. Düzenli olarak kullanacağınız diş ipi, tam koruma için yardımcı olacaktır. Arayüz fırçası, diş ipi vb. diğer ağız bakım ürünleri diş fırçalamanıza destek olabilecek diğer ürünlerdir. Ağız ve diş sağlığı için, diş bakımınızı geciktirmeden ve eksiksiz olarak yapmanız, oluşabilecek problemleri engelleyecek ve tam koruma sağlayacaktır.

Doğru Diş Macunu Kullanımı ve Fırçalama Sıklığı

Doğru diş macunu kullanımı, fırçalama rutininin en önemli adımlarından biridir. Diş macunu seçimini dişlerinizin ve diş etlerinizin ihtiyacına göre belirlemelisiniz.

  1. Örneğin dişlerinizde hassasiyet probleminiz varsa bu konuda çözüm vaat eden diş macunları tercih edilebilir.
  2. Hassas ve kolayca kanayabilen diş etlerine sahip olan bireyler, diş etlerine bakım yapan ve onları koruyan macunları tercih edebilirler.
  3. Herhangi bir hassasiyet ya da dental problemi olmayanlar dişlerini birkaç ton açabilecek beyazlatma etkili macunları tercih edebilirler.

Diş macunu seçiminizle ilgili diş hekiminize başvurmanız ve kişisel bir tavsiye almanız daha yararlı olabilir.

Son olarak, daha etkili bir diş fırçalama rutinine sahip olmak için diş fırçanızı üç dört ayda bir kere değiştirmeniz tavsiye edilir. Her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak adına altı ayda bir diş hekimini ziyaret edebilirsiniz.

Kategoriler

Arşivler