Diş Taşı ve Plak Temizliği Neden Önemli? 

Diş Taşı ve Plak Temizliği Neden Önemli?

Dişlerin yeterince sağlıklı ve estetik bir yapıya sahip olabilmesi için öncelikle düzenli temizliğe ihtiyacı var, bunu hepimiz biliyoruz. Peki, sizin ağız hijyen rutininiz nasıl ilerliyor? Yeterince güçlü adımlar zincirine sahip olan bir birey, diş ve diş etlerinin sağlığını uzun vadeli şekilde korurken ağız içi yapılarının fonksiyonelliğini arttırabilir. Diş taşı ve plak temizliği de tam olarak bunun için önemlidir.

Diş Taşı ve Plağı Nedir?

Diş plakları dişlerin üzerinde ve diş eti ile dişler arasındaki çizgide biriken, herhangi bir rengi bulunmayan bakterilerdir. Bu bakteriler zamanla birikerek tabakalaşmaya sebep olurlar. Bu tabakalaşma, ilgili alanlarda zamanla artan enfeksiyonlara, kanamalara ya da diğer dental problemlere sebep olabilir. Diş plaklarının birikmemesi için diş fırçalama rutinine verilen önem ve düzenli olarak gerçekleştirilen diş ipi temizliği oldukça değerlidir. Söz konusu diş plaklarının birer bakteri alanları olduğunu unutmamak, onların diş ve ağzınıza verebileceğiniz zararları anlayabilmek için gerekli olabilir.

Diş plakları doğru zamanda müdahalede bulunulmaz ise zamanla daha da sertleşir. Kişinin tükürüğü ile sürekli olarak temasa geçen plak sertleştikçe ‘’diş taşı’’ adı verilen yapı ortaya çıkar. Bu yapı, yalnızca uzman diş hekimlerinin kliniklerinde özel el aletleri ile dişi, diş etini koruyarak hastaların ulaşamadığı 20’lik dişlerin arka yüzeylerini dahi özenle ve özel ajanlarla temizlemek gerekmektedir. Uzmanlar, yaklaşık olarak 6 ayda bir kere diş taşı temizliği yapılmasını tavsiye etmektedirler. Ancak temel tavsiyem, siz dişlerinizi koruyun ve biz hekimler olarak sizin bakımlı dişlerinizi yalnızca kontrol edelim.

Diş Taşı Temizliği Ne Kadar Sürer?

Diş taşlarının en önemli özellikleri hem diş etlerine hem de dişlere baskı yapmalarıdır. Dolayısıyla standart bir dental prosedür sırasında bu yapılardan dolayı kanamanız artabilir. Bu yüzden bazı durumlarda doktorunuz medikal işlemden önce diş taşı temizliği yapılması gerektiğini belirtebilir. Örneğin dolgudan önce gerçekleştirilen diş taşı temizliği, dişlerin birkaç gün dinlenmesinin ardından çok daha az kanama ile tamamlanacak bir dolgu işlemi anlamına gelecektir. Standart bir diş taşı temizliği prosedürü yaklaşık olarak 20 – 25 dakikada tamamlanır. Daha detaylı bilgi almak için hekiminizle görüşebilir ve size uygun bir randevu oluşturabilirsiniz.

Diş Taşının Zararları Nelerdir? – Diş Taşı Temizliğinin Önemi

  1. Diş taşı, diş etlerinin kızarmasına sebep olabilir.
  2. Diş yüzeyinde zamanla sararmaya başlayan görünüm, estetik bir gülüşün önüne geçebilir.
  3. Diş ipi ve diş fırçalama rutinleriniz diş taşları nedeni ile sekteye uğrayabilir.
  4. Ağız kokusu, yoğun diş taşının en popüler belirtilerinden biridir.
  5. Diş eti iltihabına neden olabilen diş taşları uzun vadede ağız sağlığınızı ciddi oranda olumsuz etkileyerek çürük ya da diş kaybı problemlerine sebep olabilir. Diş etindeki sorun, diş eti çekilmesi ile sonuçlanarak sağlığınızı ciddi oranda tehlikeye atabilir.

 

Kategoriler

Arşivler