Diş Taşı Nasıl Oluşur? Diş Taşının Zararları Nelerdir?
Türk diş literatüründe tartar olarak da adlandırılan diş taşları, yetersiz ağız bakım rutininiz dolayısıyla oluşmuş olabilir. Özellikle alt dişlerin arka yüzeyinde biriken besin artıkları tartarın yoğun oluşumuna sebep olabilir. Diş taşının oluşumu ile belirli bir süre boyunca diş ipi rutininin aksatılması ya da diş fırçalama davranışının yanlış hareketlerle gerçekleştirilmesi yakından ilgilidir.
Diş Taşı Nasıl Oluşur?
Diş taşı, mikro düzeye gelmiş olan ve içerisinde çeşitli bakteriler barındıran besin artıklarının diş yüzeyinde, diş ile diş eti arasında ve dişlerin arasında birikmesi ile meydana gelen yapılardır. Özellikle şekerli ve karbonhidrat bakımından zengin olan besinlerin diş taşı oluşmasını hızlandırdığı düşünülmektedir.
- Dişlerinizi her gün fırçalamamak,
- Diş aralarının derinlemesine temizliği için diş bakım rutininize diş ipini eklememek,
- Şeker ve karbonhidrat bakımından zengin olan yiyecekleri çok sık tüketmek,
- Diş fırçalama esnasında arka dişleri ve ön dişlerin arka kısımlarını atlamak veya çok kısa sürede diş fırçalamayı bitirmek, diş taşı oluşumunu tetikleyebilmektedir.
Diş Taşının Zararları Nelerdir?
Hem diş eti çizgisinde hem de dişlerin ön, arka ve aralarında oluşan tartarın temel olarak pürüzlü ve sert bir tabakaya sebep olabileceğini biliyoruz. Özellikle uzun vadede ağzınızda bulunan doğal tükürük sebebiyle daha da sertleşen ve evdeki bakım rutinlerinizle ayıklanılması imkansız hale gelen diş taşları, yaklaşık olarak altı ayda bir temizlenmelidir ancak temizlenirken diş yüzeylerinin çizilmeden korunmasına çok dikkat edilmelidir.
Diş taşının oluşumu ve temizlenmemesinin uzun vadedeki zararları
- Eğer dişinize dolgu, kaplama, ortodontik tedavi gibi diş tedavi işlemleri yaptırmak isterseniz, öncelikle diş etlerinizdeki hastalığa sebep olan diş tartarları gibi etkenlerin tedavisi yapılıp dişeti sağlığı sağlanmalıdır. Aksi halde hastalıklı ve kanamalı dişetleri, sağlam diş tedavilerinizi almanızı engelleyecektir. Dolayısıyla önce diş taşı temizliği yapmak ve bir süre bekleyip dişeti iyileşmesi gözlendikten sonra ilgili diş tedavilerine geçmek tavsiye edilmektedir.
- Diş çürüğü, mikrobakteriyel besin artıklarının diş ve diş eti ile sürekli teması sonucunda gerçekleşebilir. Özellikle bu bölgede biriken bakterilerin yeni besinlerin asitleri ile sürekli teması ve ilgili alanın tartar dolayısıyla yeterince etkili fırçalanamıyor olması, sorunlara sebep olabilir.
- Ağız kokusu, temizlenemeyen ve sürekli yeni asit yapıları ile bir araya gelen mikrobakteriyel besin artıklarının (tartarların) bir diğer sonucudur. Ayrıca, dişlerde çürük meydana gelmesi ile ağız kokusu daha da artarak devam edebilir.
- Diş eti iltihaplanması ve buna bağlı olarak oluşarak diş kaybı da tartarın uzun vadeli sonuçları arasında gösterilmektedir.
Diş Taşı Oluşmaması İçin Ne Yapmak Gerekiyor?
Diş taşı oluşumunun önüne geçmek sayacağım eylemleri düzenli olarak gerçekleştirmek oldukça önemlidir:
- Günde bir kere -tercihen gece yatmadan önce- diş ipi yardımı ile diş ara yüzey temizliği gerçekleştirmek
- Günde iki kere orta sertlik fırça ile dişetinden dişe doğru dişetine de masaj yapar tarzda ve diş üzerindeki eklentileri uzaklaştırır nitelikte dişlerinizi fırçalamak
- Diş fırçalama işlemi sırasında diş etlerinizi ve diş etlerinizin dişlerinizle birleştiği alanı da önemsemek
- Arka dişlerinizde besin artığı birikiminin önüne geçmek için arkadan öne doğru fırçalama yapmak
Diş Taşı Temizliği Sonrası Parlatma İşlemi
Diş taşı temizliği sonrası sıklıkla parlatma işlemi ile diş üzerinde pürüzsüz bir yüzey eldesi ve kısmi beyazlatma da sağlanmış olur. Diş Taşı temizliği ve Parlatma işlemleri masum olabildiği gibi hasar verici nitelikte de olabilir. Temel amacımız dişlerin hasar almadan temizlenmesi, parlatılması ve korunmasıdır. Bu nedenle Diş Taşı Temizliğinin hassas el aletleriyle dişler çizilmeden korunarak diş yüzeyleri temizlenmeli ve sonrasında da diş parlatma işlemi ise kaliteli diş parlatma kremleriyle dişe dengeli basınç verilerek parlatma döner cihazlarının uygulanmasıdır.