Diş Etleri Neden Kaşınır?
Ağız sağlığınızla ilgili size çeşitli ipuçları veren deneyimleri ciddiye alın, kimi zaman diş etlerinizde hissettiğiniz garip, gıdıklanma, kaşınma, baskı hissi ya da karıncalanmaya benzeyen hissin ne anlama geldiğini anlatalım. Diş etlerinde karıncalanma olarak da sıklıkla tabir edilen ‘’kaşınma’’ hissinin pek çok anlamı olabilir. Bu rahatsız edici histen kurtulmak ve ağız sağlığınızı koruyabilmek için hekiminizden randevu alabilirsiniz. Hekiminiz ileri teknolojiye sahip olan medikal araçlarla gerçekleştireceği profesyonel tetkikler sonrasında teşhisi oluşturup ve olası tedavi yöntemleri ile ilgili sizi bilgilendirir.
Diş Eti Kaşınmasının Nedenleri Nelerdir?
Yapılan güncel bilimsel çalışmalar, insanın diş etinde doğal olarak bulunan çok sayıda bakteri türü olduğunu kanıtlamıştır. Bu bakterilerin ağzınıza aldığınız besinlere ait olan asit ve parçacıklarla bir araya gelmesi ve tükrük içindeki iyonlarla birleşmesininin ardından ağız temizliği yapılmaması, katılaşan yapıların tartar ya da plakları oluşturmasına temel sebep oluşturur. Plakların ağzınızdan uzaklaştırılabilmesi için diş bakımınızın günde bir kere diş ipi kullanımı ve en az iki kere diş fırçalama olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Plak Oluşumu
Diş eti kaşınması temel olarak plak oluşumundan kaynaklanabilir. Dişleriniz ve diş etiniz üzerinde biriken plak tabakası diş etinizde rahatsız edici bir kitle yaratır ve bu kitle tahriş edici olabilir. Bu tahriş size kaşıntı olarak yansıyabilmektedir. Bunun önüne geçmek için, gün atlamadan günde iki kere diş fırçalamak ve günde bir kere diş ipi bakımı yapmak oldukça önemlidir.
Mevcut Diş Eti Hastalığı
Diş etinizde gingivitis olarak da adlandırılan bir diş eti iltihabı yaşıyorsanız yapmanız gereken şey öncelikle bu iltihabın tedavisi için doktorunuza danışmak olabilir. Diş etlerinde şişmeye, normalden daha yüksek oranda kızarıklığa ve kanamaya sebep olan diş eti hastalıkları, kaşıntı ya da karıncalanma hissi ile de sonuçlanabilmektedir. Diş eti iltihabının etkilerinin azalabilmesi için diş etleriniz ve dişleriniz için temizlik yapılması son derece değerlidir.
Alerjiler
Herhangi bir besin maddesine ya da gündelik yaşamda karşılaştığınız bir maddeye karşı alerji geliştirmeniz, gözleriniz, burnunuz ya da cildinizin yanı sıra diş etlerinizde de bir tepkimeye yol açabilir. Bu tepkime kimi zaman kaşıntı ya da karıncalanma gibi durumlarla etkisini gösterir. Tahriş hissinin artması kaşıntı ile sizde ciddi bir rahatsızlık oluşturacaktır.
Yapılan en güncel bilimsel araştırmalara göre çeşitli polen alerjileri ağız içi alerjileri ve diş eti iltihaplanmasını da tetikleyebiliyor. Böyle bir durumda doktorunuz gerekli muayeneden sonra rahatsızlığınızı giderecek ilk müdahaleyi yapacak ve daha sonraki adımlar için bir strateji oluşturacaktır.
Dental Ameliyatlar Sonrası
Yaptırdığınız dental ameliyatlar, diş çekme işlemleri, dişeti ameliyatları, çene operasyonları ve benzeri durumlar diş etlerinizde garip bir kaşıntı hissine sebep olabilir. Genellikle bu tür durumlarda doktorunuz günlük tuzlu su gargarası önerecektir. Bunu yapmak hem kanamaların kontrol altına alınması hem de kaşıntı hissinin yatıştırılması için oldukça yararlı olabiliyor. Diş hekiminiz size daha detaylı bilgi verebilir ve durumunuza özel tavsiyeler sunabilir.