Diş Eti Kanamalarının Sebepleri Nelerdir?

Diş Eti Kanamalarının Sebepleri Nelerdir?

Diş eti kanaması, deneyimleyen kişiler tarafından oldukça ‘’sıradan’’ bir durum olarak kabul edilse de, yaşanmaması gereken bir sağlık problemidir. Gün içerisinde dişlerinizi fırçalarken tükürdüğünüzde gördüğünüz kırmızı renkli sıvı, dental tedaviye ihtiyacınız olduğu mesajını veren önemli bir gösterge olabilir. Diş eti kanaması, ağız içi bakım rutinlerinin eksikliğinden kaynaklanabildiği gibi, Periodontitis

  1. Lösemi
  2. Vitamin eksikliği
  3. Pıhtılaşma faktör eksikliği (Trombosit eksikliği) gibi hastalıkların habercisi de olabilmektedir:

Bu durumları deneyimleyen bir hastanın, kanayan ve iltihaplanan diş etinin tedavisi için acil bir şekilde diş hekimine başvurması ve gerçekleşecek olan muayeneden sonra diş hekimi ile birlikte uygun tedaviye karar vermesi tavsiye edilir.

Diş Eti Kanaması Nedir?

Diş eti kanaması, diş eti üzerinde ve çevresinde biriken plaklar sebebi ile başlayabilir. Diş eti kanamasının temel sebebi ilgili alanın iltihaplanmasıdır ve bu iltihaplanma temel olarak plak birikimi sonucunda gingivitis adı verilen bir bakteri plağı enfeksiyonun gelişmesi ile oluşur. Bu plak yapışkandır ve renksizdir. Bu yüzden kimi zaman hasta tarafından fark edilmez. Doğru zamanda müdahalede bulunulmaz ise bu tür bir bakteri plağının ve ileri derece iltihaplanmanın çene kemiğini de tehdit eden periodontitis gibi hastalıklara sebep olma ihtimali bulunmaktadır. Bu yüzden diş eti kanaması da, diğer yüksek oranda ağrıya sebep olan dental hastalıklar gibi ciddiye alınmalıdır.

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

  1. Diş etiniz iltihaplanmış olabilir. Bu durumda diş etiniz hafifçe şişer, yüzeyi saydamlaşır, rengi daha kırmızı veya mor hale gelir ve hassaslaşır. Uzun vadede bu tür bir durum diş hassasiyeti deneyimlemenize de sebep olacaktır. Diş yüzeylerindeki dişetine temas eden plakların temizlenmemesi ve birikmesi, iltihaplanmasının ilk potansiyel sebeplerindendir. Unutmayın, biriken plaklar ilgili alanda bakteri üremesine sebep olabilir.
  2. Kullandığınız bazı ilaçlar da kanamaya sebep oluyor ya da kanamayı güçlendiriyor olabilir. Örneğin, genellikle cerrahi bir tedaviden önce bırakılması tavsiye edilen aspirin gibi ilaçlar, kanın sulanmasına sebep olarak kanama oranlarını arttırabilir.
  3. Son dönemlerde özellikle diş ipi kullanımının yeterli düzeyde olmadığına veya yanlış yöntemle kullanıldığına dair yaygın araştırmalar bulunmaktadır. Sağlıklı dişler ve dolgular dişipi kullanılmasına izin verirler ve kullandığınız diş ipiniz diş ara yüzeylerini rahatlıkla temizlerler. Diş ipinin temel amacı dişler arası veya dolgular arası yüzeyleri temiz hale getirmektir ki hem çürük önleyici hem de dişeti hastalıklarını engelleyen Ağız bakım işlemleridir. Diş ipi kullanmamak veya dişipini kullanmayı engelleyen sebeplerle karşılaşmak veya yanlış dişipi yöntemi kullanmak dişeti kanaması sebebidir. Dişipi kullanmayı engelleyen, diş aralarındaki dişlerin birbirine bakan yüzeylerindeki dolgu bütünlüğü kaybında, dişetine baskı yapan düzensiz dolgu varlığında, diş eti çizgisinde ve diş yüzeyinin üzerinde tartar oluşumunu tetikler ve ilgili bölgelerde sertleşen bir bakteri formasyonuna sebep olabilir. Bu da diş eti iltihaplanması, kanama gibi problemlere sebep olacaktır.
  4. Yüksek oranda işlenmiş, asit ve şeker oranı yüksek gıdaların sürekli tüketimi, gıdalarla sürekli bir fiziksel temas halinde bulunan diş etleriniz için yıpratıcı bir etki ortaya çıkarabilir. Zayıflayan diş etleri zamanla hassaslaşır ve kolayca zarar görür. Bu durum zamanla diş eti çekilmesi, diş hassasiyeti ve diş eti kanaması problemlerine sebep olabilir.
  5. Diş sıkması ve Gıcırdatması neticesinde, diş kökleri enfeksiyonu ve dişeti enfeksiyonlarına bağlı Dişeti Kanaması artabilir. Gece diş sıkması neticesinde, sabah dişetlerinin kaşındığı, karıncalandığı ve üstüne parmak ile basıldığında bile dişeti kanaması şikayetiyle gelen hastalarda görülür. Bazı hastalarda ise sabah ilk kalktığında ağzında kan kokusu hissettiğini ifade ederler.
  6. Dolgu ve Kaplamaların diş ve dişetiyle uyumsuzluk durumunda, dişetine fazla baskı uygulayan dolgu veya kaplama varlığında; dişetinde koku, baskı hissi, saydamlaşma, kırmızı-mor renklenme, ağız kokusu, dişet hastalıkları ve Dişeti kanaması oluşabilir.

Kategoriler

Arşivler