Diş Dolgusunun Yan Etkileri Nelerdir?
Diş dolgusu, diş çürüklerinin dişten tamamen temizlenmesi ve çürük dişin yerine yüksek kaliteye sahip, sağlam bir materyale sahip olan diş dolgusunun yerleştirilmesi işlemidir. Bu tip işlemlerin temel amacı doğal diş yapısına ve görünümüne en yakın olan sonucu elde ederek hem estetik bakımdan hem de çiğneme konforu bakımından mükemmel bir performans yaratmaktır. Diş dolgusu işlemi sonrasında deneyimlenen bazı yan etkiler, hastanın rahatsız hissetmesine sebep olabilir.
Diş Dolgusu Sonrası Ne Gibi Yan Etkiler Görülmektedir?
Diş hekimleri, gerçekleştirdikleri dolgu işlemi sırasında lokal anestezi uygularlar. Lokal anestezi dolgu işlemi yapılan dişin işlem sonrasında da birkaç saat boyunca tamamen hissiz olmasına sebep olur. Bu oldukça doğal bir etkidir ve lokal anestezi ile uygulanan herhangi bir işlem sonrasında görülebilmektedir. Diş dolgusu sonrası muhtemel yan etkiler ise şöyle sıralanabilir:
- Genellikle soğuk havalarda daha sık görülmekle birlikte, kişinin nefes alması sonucunda dişlerinde meydana gelen hassasiyet ve sızlama. Bu his, soğuk ya da sıcak gıda tüketiminde deneyimlenen sızlama ile neredeyse aynı hissiyatı barındırır. Soğuk havanın dişlere çarpması ile birlikte kişi yoğun bir hassasiyet hisseder ve bu yüzden dış mekanda konuşmaktan kaçınabilir.
- Soğuk ya da sıcak besinler tüketirken ya da bu iki tür besini birbiri ardına tükettiğinde kişi hassasiyet deneyimleyebilir.
- Kişi, dişlerini sıkarken yoğun bir ağrı deneyimleyebilir.
- Çiğneme davranışını gösterirken, diş fırçalarken ya da diş temizliği esnasında diş ipi kullanırken ağrı hissedilebilir.
Deneyimlenen bu durumların tümü için diş doktorunuza başvurabilir ve muhtemelen sebepleri ile çözüm yollarını konuşabilirsiniz.
Diş Dolgusundan Sonra Yan Etkiler Neden Oluşur?
Diş dolgusunun ardından yan etkilerin çok sayıda oluşma sebebi olabilir. Örneğin dental alerjik reaksiyon ağız ve diş bölgenizde hassasiyetinizi tetiklemiş olabileceği gibi, çürüklerin detaylı temizlenmesi esnasında sinirlerin etkilenmesini mümkün kılar.
- Pulpitis, genellikle ağızdaki sinirlere çok yakın olacak şekilde derin bölgelerde çürüklerin bulunması durumunda deneyimlenebilmektedir. Genellikle sinir uçlarına çok yakın olan bölgelere kadar gelen çürüklerde doktor kanal tedavisini tercih etmemek için dolgu ile tedaviyi kurtarma şansını dener. Fakat eğer kurtarılamayan noktalar olursa pulpitis adı verilen durum yaşanır ve iltihaplanma meydana gelir. İltihaplanma genellikle diş kök ucunda enfeksiyon oluşmasına sebep olabilir. Ortaya çıkan şişkinlik ve irin, kişinin konforunun ciddi oranda düşmesine sebep olacaktır.
- Dolgu tedavisi sonrasında gerçekleşen hassasiyet olağan bir yan etki olarak görülmekte ve bir iki hafta içerisinde tamamen geçmesi beklenmektedir. Özellikle tedaviden sonraki ilk iki gün hassasiyet ve sızlama en yoğun şekilde hissedilir.
- Dolgu yapılan dişin anatomik olarak tam anlamıyla uyumlu olmaması, (örneğin dolgu yapılan dişin diğerlerinden daha uzun, kısa, kalın ya da ince olması) dişlerin ısırma sırasında ya da diş sıkma sırasında yoğun bir ağrı hissedilmesine sebep olabilmektedir.
- Diş Dolgusu sonrası ağrı veya hassasiyet derecesi içeriği ölçüsü tetikleyici unsurlarına ve sıklığına göre ilave tedavi yöntemleri önerilebilir. Bu nedenle hekiminize başvurmanızda fayda vardır.