Diş Dolgusu Düşer Mi? Diş Dolgusu Düşmesi Durumunda Neler Yapılmalıdır?

Diş Dolgusu Düşer Mi? Diş Dolgusu Düşmesi Durumunda Neler Yapılmalıdır?

Estetik dolgu nedir?

Çürük varsa, diş kırılmışsa ya da renk farklılıkları yaşanıyorsa estetik dolgu yapılır. Gerçeğe daha yakın olduğu için son zamanlarda estetik dolgu denince akla estetik kompozit dolgular gelmektedir. Bu dolgular oldukça sağlam, anatomik ve çiğneme etkinliği sağlayan, komşu dişlerle dirsek temasında yiyecek artığı kaçışını önleyen ve hekimin el işçiliğini rahatlıkla sunabileceği malzemelerden yapılmışlardır. Kompozit dolgunun malzemesinin kaliteli olması, dişle daha iyi uyum sağlamasına ve dişin o malzemeyi daha kolay benimsemesine sebep olur. Estetik dolgu çürük diş dolgu için kullanılan bir malzemedir. Herhangi bir sebepten kırılmış dişlerin onarılması için de kullanılır. Dolgu olan dişe de diğer dişlere yapılan bakımın aynısı yapılmalıdır. Düzgün bakımı yapılmadığı takdirde dişin uzun süreler kullanılması beklenmemelidir.

Diş Dolgusu Neden Düşer?

Diş dolgusu düşme sebepleri hem dolgu tedavisinin yetersizliğinden, hem diş sağlığında meydana gelen yeni problemlerden, hem de hastanın bazı istenmeyen hareketlerinden kaynaklanıyor olabilir. Dolgu düşmesi sebeplerini şöyle açıklayayım;

  1. Dolgu yapılan diş üzerinde yeni bir çürük oluşumu veya çürüğün tam temizlenmemesi sonucu diş dolgusunun tutmasına engel olur ve dolgu düşmesi gerçekleşir.
  2. Diş gıcırdatma ve diş sıkması, dolguyu ve dişi aşındıran bir durumdur. Bruksizm adı verilen, kişilerin geceleri uykuları sırasında dişlerini gıcırdatması daha ileri sağlık problemlerine de sebep olabilir.
  3. Dolgunuzun diş ile arasında bulunan fiziksel bağ ağız içerisindeki çeşitli kimyasal reaksiyonlardan olumsuz etkilenerek gevşeyebilir.
  4. Diş dolgusu oldukça kaliteli ve sağlam bir materyalden yapılmış olsa bile, doğal dişleriniz için bile aşındırıcı ve zararlı olabilen sert yiyecekler veya sert kabuklu yiyecekleri  (fındık, ceviz, fıstık vbg) dişlerinizle kırmaya çalışmanız diş dolgusunun düşmesine sebep olabilmektedir.
  5. Besinleri çok sert bir şekilde çiğnemek ve dengesiz kuvvet ile uzun süre tek taraflı çiğneme sonucunda diş dolgusuna zarar vererek düşmeye sebep olabilir.
  6. Sürekli olarak sert materyallerin ağza alınarak ısırılması diş dolgusuna zarar verebilir. Örneğin kalem uçları, iğneler ya da tokalar sıklıkla bu duruma sebep olabilmektedir. Buradaki temel problem nesnenin kendisi değil, sürekli ısırma davranışıdır.

Diş Dolgusu Düşmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Diş dolgusu düşmesi tüm şartları zorlayarak anında diş hekimini ziyaret etmenizi gerektiren acil bir durum değildir. Fakat mümkün olan ilk anda (örneğin ertesi gün) diş hekiminizle iletişime geçmeniz ve dolguyu yeniletmeniz gerekmektedir. Dolgu yapılan bölgede yeniden bir çürük oluşumu görüldüyse hekiminiz uygun gördüğü takdirde ekstra önlemlerle veya işlemlerle dolgu yenilenebilir. Bazen  bu dişin dolgu işleminin durumu kurtaramayacağı anlaşılırsa, hekiminiz kanal tedavisi yapmayı tercih edebilir.

Kategoriler

Arşivler