Diş Beyazlatmak Zararlı Mıdır?

Diş Beyazlatmak Zararlı Mıdır?

Hangi Durumlarda Diş Beyazlatma Gerekir?

Gündelik hayatta tüketilen çay, kahve, sigara, şarap ve benzeri ürünlerin renk pigmentlerinin yüksek olması, zamanla dişlerinizde renk değişimine sebep olabilir. Bu renk değişimi hafif sararma olarak ortaya çıkar ve zamanla dişlere yerleşerek inatçı lekeler halini alabilirler. Diş beyazlatma işlemleri, diş estetiği amacıyla lazerle diş beyazlatma, ev tipi diş beyazlatma, ofis tipi diş beyazlatma, silikon püskürtme ile diş beyazlatma, diş taşı temizliği ve parlatma olarak sıralanabilir. Diş hekiminin kontrolü altında yapılan hiçbir beyazlatma işleminin, dişlerin korunma yönteminin muntazam uygulandığı sürece sağlığa zararı bulunmaz. Piyasada bulunan diğer beyazlatma yöntemlerine garanti vermek doğru olmaz. Birçok beyazlatma yöntemi insan sağlığına zarar vermese de diş sağlığına kalıcı zararlar verebilir. Örneğin evde diş beyazlatma olarak tek seansta diş beyazlatma vadeden limon ve kabartma tozu oksitlenerek dişlerde kalıcı aşınmaya sebep olur. Bu da diş sağlığı için oldukça tehlikeli bir durumdur. Dişlerin renginin açılması, diş üzerinde bulunan çukurlara dolan artıkların püskürtme ile temizlenmesi ve daha estetik bir gülüş elde edilebilmesi için diş beyazlatma sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.

Peki, diş beyazlatmak zararlı mı?

Diş beyazlatma ve parlatma, dişin belirli bir düzeyde kimyasal ya da lazer ışığına maruz kalması anlamına geldiği için, pek çok kişi bu tür bir işlemin zararlı olup olmadığını merak ediyor olabilir bizler kliniğinimizde, yüksek teknolojili cihazları ve TC. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanımı onaylı olan malzemeleri kullanarak beyazlatma ve parlatma işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Diş beyazlatma, diş hekiminizin kontrolünde doğru bir şekilde uygulandığında zararlı değildir ve dişlerinizde kalıcı bir hasar vermez. Ayrıca Lazerle Diş beyazlatma işlemi öncesi, temel diş taşı temizliği ve parlatma işlemleriyle diş yüzeyleri saydam temiz ve berrak olması önemlidir. Lazerin dişe uygun seviyede tutulması ve gerekli jel miktarının doğru ayarlanması gerekir ve ayrıca dişlere uygulanan lazer işlemi sırasında dişetleri de korunmalıdır ki bütün bu işlemler profesyonellik gerektirir. Lazer ile diş beyazlatma işleminin mutlaka bir hekim tarafından yapılmasını öneriyoruz.

Diş Beyazlatma İşlemi Dişin Renk Tonunu Ne Kadar Açabilir ve Nasıl Bir İşlemdir?

Klasik bir diş beyazlatma işleminin diş rengini 15 dakikada 4 ya da 5 ton açabildiğini söylemek yanlış olmaz.  Gerçekleştirilen diş beyazlatma, öncelikle diş üzerine sürülen özel bir kimyasal ile başlar. Dişin beyazlatılma işleminin üst tabakasının renginin açılmasından ibaret olmaması, mine renginin de temizlenebilmesi ile ilgilidir. Bu yüzden kullanılan özel jel, dişlere rengini veren mine tabakasının üzerindeki gözeneklerin açılmasını sağlar. Açılan gözenekler beyazlatma işleminin mineye kadar ulaşmasına ve derinlemesine bir beyazlatma işleminin yapılmasına olanak tanır. Burada yapılan şey, porlar aracılığı ile iç tabakaya ulaşan beyazlatma işleminin mine içerisindeki sıvının rengini açmasıdır.

Elbette diş minesinin üzerindeki porlar ya da delikler bu şekilde genişlediğinde, yediğimiz besinlerin ya da karşılaştığımız soğuk / sıcak havanın dişlere çarpması, sinirlerin gereğinden fazla hassasiyeti ile sonuçlanabilir. Bu yüzden diş beyazlatma işlemi sonrasında hastalar 2 – 3 gün hassasiyet problemi yaşayabilmektedirler. Bu nedenle diş koruyucu ve hassasiyet giderici bazı ajanlarla diş tedavileri uygulanabilir.

Diş Beyazlatma Sonrası Hassasiyet Ne Zaman Geçer?

Diş beyazlatma işlemi sonrasında deneyimlenen hassasiyetin kişiye göre değişmekle birlikte, geçmesi ortalama iki ya da üç günü alır. Daha uzun bir süre boyunca etkisini gösteren hassasiyet problemiyle ilgili mutlaka diş doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyorum.

Diş Beyazlatma Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş beyazlatma işlemi sonrasında koyu renklerin geri dönmesini engellemek adına kahve, çay, şarap, içerisindeki nikotin ve katrandan dolayı diş sarartma etkisi olan sigara, vişne suyu gibi ürünlerden uzak durulmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca ağız bakımının düzenli olarak gerçekleştirilmesi ve günlük diş fırçalama rutinine önem verilmesi de hastalarıma sıklıkla tavsiye ettiğim bir durum. Diş renklenmelerini azaltabilmek için sigarayı bırakmak, özellikle yoğun ve  etkili sonuçlar yaratabilir.

 

 

Kategoriler

Arşivler