Dil Temizliği Nasıl Yapılır?

Dil Temizliği Nasıl Yapılır? Ağız Temizliğinde Dil Fırçalamanın Önemi Nedir?

Dil Temizliği Neden Önemlidir?

Dil, vücudun savunma mekanizması olan bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Dil temizliği, dil yüzeyinde biriken toksinlerin vücuda alınmasına engel olarak bağışıklık sisteminin daha etkili çalışmasına yardımcı olur. Dilde biriken toksinler temizlenmezse sadece ağız sağlığını değil sindirim ve solunum sistemini de olumsuz etkiler. Zamanla bu durum ağız kokusu gibi kötü durumlara sebep olurken ağız içi salgıların sindirim sistemine zarar vermesine de neden olabilir.

Dil temizliği, ağız sağlığına dikkat eden bireyler tarafından bile çoğu zaman atlanan oldukça önemli bir işlemdir. Dil, ağız bölgesinde en yüksek bakteri oranına sahip olan yapılardan biri olarak sürekli besinler ve dış dünya ile temasa girer. Bu durumda diş fırçalama sırasında mutlaka dilin de belirli kurallara uyularak fırçalanması ya da temizlenmesi oldukça değerlidir. Dilin yeterince temizlenmemesi, dilin belirli alanlarında bakteri birikimine sebep olarak ağız içi sağlığını olumsuz etkiler ve uzun vadede çeşitli diş sağlığı ve üst solunum yollarıyla ilgili problemlerine de yol açabilir.

Dil Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dil temizliğini doğru şekilde yapabilmeniz için öncelikle nelere dikkat etmemiz gerekmektedir onları sıralayalım:

  1. Dilin temizliğinde öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken şey, dilin tümünün temizliğinin sağlandığından emin olunmasıdır. Bunun için öncelikle dilin tamamının aynadan kolaylıkla görülebilecek şekilde dışarı çıkarılması gerekir.
  2. Daha sonra dil temizliğine beyaz olan alanlardan başlanmalıdır. Beyaz olan alanlar, bakteri oranının da en yüksek olduğu alanlar olarak belirlenebilir. Bu alanlardan başlayarak yapılan ve içten dışa doğru itme hareketini içeren temizlik işlemi, yavaş yavaş gerçekleştirilmelidir. Bu sayede sıklıkla yaşanan ‘’mide bulantısı’’ probleminin önüne geçilmiş olur.
  3. Özel olarak satılan ve bu amaç için tasarlanan krom veya çelikten üretilmiş dil temizleme aparatları bunun için kullanılabilir. Genellikle arkadan öne doğru gerçekleşen temizlik işleminde dili tahriş etmemek ya da ona zarar vermemek için fazla bastırmamak önemlidir. Bakterilerin tamamı temizlenene kadar işlem devam etmelidir.
  4. Ağız içi Hijyende Sıralama şu şekilde olmalıdır: Öncelikle diş fırçalama, ardından dil temizliği, ardından diş ipi kullanımı ve son olarak gerekli görülüyorsa gargara. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra tam teşekküllü bir ağız sağlığı temizliği sağlanmış olur.

Dil Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Dil temizleme işlemi her gün dişler fırçalandıktan sonra yapılması gerekir. Günde 2 defa diş fırçalamadan sonra dili de fırçalamak yeterli olacaktır. Ancak ağızda kötü koku varsa gün aşırı da yapılabilir. Dil temizliği, her akşam uyumadan önce yapılabilir. Bakteriler genellikle uzun süreli açlık durumunda dilde daha kolay şekilde yerleşirler. Bundan dolayı uzun süreli açlıktan sonra, örneğin uyumadan hemen önce temizlik yapmak maksimum oranda bakteriyi ağzınızdan uzaklaştırmanız anlamına gelecektir. Temizlik işlemi yaklaşık olarak 1 ya da 2 dakika sürebilir. Bu tür bir süre ağız sağlığına mükemmel bir katkıda bulunmak için yeterli olacaktır.

 

Kategoriler

Arşivler