Çene Cerrahisi Riskleri Nelerdir?
Çene Cerrahisi Yaptırmaya Karar Vermede Ki Etkenler:
Çene, yüz bölgesinin üçte ikisini oluşturan ve tam olarak bundan dolayı ifademizi ve çevreye karşı özgüvenimizi yüksek oranda etkileyen bir alandır. Bu yüzden çene cerrahisinde alanında uzman, deneyimli, detaylı ve analitik düşünebilen ve profesyonel bir doktoru tercih etmeniz büyük bir önem taşıyor. Gerçekleşecek olan cerrahi işlemin kapsamı ve sahip olduğunuz riskleri, işlem sırasında ekstra olarak dikkat edilmesi gereken faktörleri şekillendirebilir. Çene cerrahisi bir profesyonel tarafından gerçekleştirildiğinde çok yüksek oranlarda başarı sözü verilebilmektedir.
Eğer ‘’Çene cerrahisi benim için uygun mu?’’ sorusunu soruyor ve bu tip bir ameliyatın beraberinde getirdiği potansiyel riskleri incelemek istiyorsanız, içeriğin devamına göz atın.
Çene Cerrahisi İyileşme Süreci Nasıl İşler?
Çene cerrahisi iyileşme süreci operasyonun büyüklüğü, uygulanacak işlem ve hekiminizin önerdiği tavsiyelere ugulandığı takdirde yine kişinin ağrı eşiği düşüklüğü ve cilt yapısına bağlı olarak değişmekle birlikte çok az hassasiyet şekline geçer. Özellikle operasyon sonrasındaki ilk bir hafta cilt yapısının hassas olmasına bağlı olarak operasyon bölgesinde hafif şişlik ve morluk yaşanması normal karşılanabilir. Sert gıdalar tüketirken hissedilen hafif hassasiyet ve gerginlik normal karşılanır. Bu tip hassasiyetler hekiminizin öngördüğü süre tahmini olarak ekstra bir durum yaşanmadığı takdirde bir haftadır. Genellikle hastaların bir hafta sonunda günlük hayatına dönmesi ve iyileşme sürecinin hızlı bir şekilde tamamlanması söz konusudur.
Çene Cerrahisi Sonrası İyileşme Süreci
Çene cerrahisi iyileşme sürecinde hafif hassasiyet, kızarıklık deneyimi oluşabilir, morluk ise cilt hassasiyetine göre oluşabilir. Özellikle cerrahi işlemden sonra ilk bir hafta boyunca çene bölgesinde hafif şişlik ya da hafif ağrı yaşanması oldukça doğal karşılanır. Çeneyi hareket ettirirken hissedilen hafif gerginlik de normal yan etkilerden sayılabilir. Cerrahi işlem sonrası pek çok hasta alt dudakta hissizlik sıklıkla yaşanmaz. Eğer ki dudakta hissizlik varsa da bu tip etkilerin tamamı kısa süre içerisinde ekstra müdahale gerektirmeden ortadan kalkmalıdır. Genellikle genel anestezi etkisi geçtikten sonraki hastane sürecinden sonra hastaların kolayca yemek yiyebilmesi, hissizlikten kurtulması, ısırma eylemini kolayca gerçekleştirmesi beklenmektedir. İyileşme süreci birinci haftanın tamamlanması ile başlamış olup ve şişliklerin yavaş yavaş geçmesi için de bir – iki hafta kadar beklemek gerekir. İyileşme süreci, tahmin edilebileceği gibi gerçekleşen çene cerrahisi operasyonunun türüne ya da kişinin cilt hassasiyetine göre değişebilir. Örneğin kist ya da tümör alımı için gerçekleşen bir işlemle çene törpüleme işlemi farklı iyileşme sürecine sahiptir.
Çene Ameliyatı Riskli Midir?
Ameliyatın doğasından dolayı oluşabilecek riskleri minimize etmek amacıyla, en yenilikçi teknikleri ve yüksek teknolojiye sahip cihazları kullanıyoruz kliniğimizde. Genel olarak çene ameliyatı sırasında ve sonrasındaki potansiyel riskler şöyledir:
- İlk iki gün operasyon bölgesinden sızar şekilde ağır kan kaybı
- Çene kırığı riski
- Operasyon sonrası ağrı
- Çene bölgesi ve çevresinde bulunan sinirlerin hasarı
- Enfeksiyon
Saydığımız risklerin yaşanmaması ya da en az oranda deneyimlenmesi için, maksimum hijyen koşullarını uyguladığı profesyonel ortamda hastası için özelleşmiş bir ameliyat süreci planlanmalıdır. Hastanın cilt hassasiyet düzeyi, çene yapısı ve eğer estetik bir işlemden söz ediyorsak işlem sonrası beklentileri çerçevesinde süreç planlanır. Sürecin aşamaları hastayla paylaşıldıktan sonra adım adım ilerlenir. Bu sayede hastanın operasyon üzerinde maksimum kontrol hissi deneyimlemesi sağlanmış olur.
Çene Ameliyatını Kimler Yaptırabilir?
Genel olarak cerrahi ameliyatların 17 – 18 yaşından itibaren yaptırılması tavsiye edilir. Daha erken yapılan ameliyatlar çenenin gelişim süreci devam edebileceğinden talep edilen sonucu vermeyebilir. Herhangi bir sebepten dolayı çene ameliyatı talep eden herkese ilgili işlem gerekli tetkiklerden sonra yapılabilir. Eğer hastanın nefes alma ile ilgili bir sağlık sorunu varsa, doktorun detaylı tetkiki sonrasında tercihen erken yaşlarda işlemin yapılması uygun görülür.