Başarısız Kanal Tedavisi

Başarısız Kanal Tedavisi: Tedavinizde Bir Problem Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Neden Kanal Tedavisi Yapılır ?

Kanal tedavisi ileri bir şekilde çürüyen veya enfekte olan dişi onarmak yada kurtarmak için kullanılan tedavi yöntemidir. . Kanal tedavisi sırasında kök kanalları içindeki sinirler alınır dişin iç kısımları (pulpa) temizlenir ve doldurulur.

Bazen Yaşadığınız yoğun diş ağrısı sebebiyle diş hekimini ziyaret ettiğinizde, soğuk sıcak hassasiyetinin birlikte olduğu, gece uyandıracak kadar gelişen keskin ağrılar, yemek yerken zonklayan tarzda devam eden ağrıların Kanal tedavisi ile çözülmesini isteyebilir Hekiminizin gerçekleştirdiği kanal tedavisinin ardından deneyimlediğiniz bazı durumlar ise, tedavinin yeterince profesyonel şekilde gerçekleşmediği anlamına gelebilir. Peki, başarısız bir kanal tedavisi nasıl anlaşılır? Kanal tedavisinden sonra hangi durumlar ‘’bu işte bir problem olduğu’’ anlamına gelir? Gelin birlikte inceleyelim.

Başarısız Kanal Tedavisi Nasıl Anlaşılır?

Başarısız bir kanal tedavisinin aşağıdaki sonuçları yaratması mümkündür:

  1. Eğer yeterince sağlam ve tam sızdırmaz bir kanal dolumu gerçekleştirilmezse, ağızda bulunan bakterilerin dişlerin kök bölgesine yeniden ulaşması mümkün olur. Bu da dişlerde iltihaplanma, enfeksiyon ve ağrı gibi şikayetlerle ortaya çıkacaktır. Bu durum çözülmezse şiddetli baş ağrısına dönüşerek hayat standartlarımızı olumsuz etkileyecek ve çene, göz ve baş olmak üzere şiddetli ağrıya sebep olabilir.
  2. Ağızdaki enfeksiyon ilk haliyle kalmayacaktır. Gittikçe yayılan ve artan ağzımızdaki  enfeksiyonlar diş etinde şişme ve kızarma gibi problemler ile gözlemlenebilir
  3. Diş apsesi, diş köküne doğru yayılacak ve hem iltihaba hemde şişkinliğe neden olacaktır. İltihap oluştuğunda bakteri şişkinliğin oluştuğu kökün ucunda dar bir alan içinde irine baskı yapacaktır ve dişte akıntıların gözlemlenmesine sebep olacaktır.
  4. Hem sıcak hem de soğuk hava ya da yiyecekler karşısında yoğun bir şekilde deneyimlenen hassasiyet ve sızlama, başarısız bir kanal tedavisinin en önemli göstergelerinden biridir. İlk birkaç gün ya da bir haftalık hassasiyet anlaşılabilir olsa da bunun ısrarcı bir şekilde devam etmesi kalıcı bir ağız sağlığı sorunudur.
  5. Özellikle üst çene arka dişlerde gerçekleştirilen kanal tedavilerinin yeterince doğru yapılmaması, sinüs problemine sebep olur. Arka dişlerden üst çene sinüsüne doğru yayılan enfeksiyonun en önemli özelliği çene ağrısı, göz ağrısı, burun tıkanıklığı ya da akıntısı gibi durumları tetiklemesidir.

 

Bu ve buna benzer durumlarda kanal tedavisini başarısız olmuş gibi değerlendirip hastanın hem klinik ağız içi muayenesi hemde son güncel radyografik görüntüsü ile birleştirip yeni bir planlama yapılmalı ve hastamızı günlük konfor alanına dönmesini sağlamalıyız.

Başarısız Kanal Tedavisi Durumunda Ne Yapılır?

Hekiminizin gerçekleştirdiği kanal tedavisinin beklenen sonucu vermemesi ya da bu sonuçla birlikte çok sayıda hassasiyet, kök ucu iltihabı, çiğneme bozukluğu, diş eti iltihabı, kemik erimesi ve diş kaybına kadar sebep olur. Bu durumun zincirleme bir olumsuz etki reaksiyonuna dönüşmemesi için en kısa süre içerisinde kanal tedavisi yenileme işlemi yapılması gerekmektedir. Bazı durumlarda yenileme işlemi başarısız olabilir hekiminiz cerrahi işlemler önerebilir.

 

Kategoriler

Arşivler