Ağız ve Diş Sağlığına Yönelik Beslenme Rutini Nasıl Olmalıdır?
Ağız ve diş sağlığının korunabilmesi için düzenli ve yeterli bir ağız hijyen bakımı ile birlikte beslenme rutini oldukça önemlidir. Özellikle beslenme rutini, ağız ve diş sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Ağız ve diş sağlığınız için doğru bir beslenme rutinine sahip olmak istiyorsanız aşağıda bahsedeceğimiz önerilere dikkat ederek bir beslenme planı oluşturabilirsiniz.
Diş Sağlığını Korumak İçin Beslenme Önerileri
Ağız ve diş sağlığınızı korumak için beslenme önerilerini sizler için hazırladık. Aşağıdaki uyarıları dikkate alarak hem diş ve diş etlerinizin hem de varsa dolgu ve / veya protezlerinizin daha sağlıklı ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayabilirsiniz.
- Süt, yoğurt ve peynir diş ve diş eti sağlığımızda 1. sıradaki besinlerdir. Bu besinler içerdikleri yüksek orandaki kalsiyum ve fosfat ile dişleri korumakta ve çürük oluşumunun önüne geçmektedir. Peynirlerin süt ve süt ürünlerinden farklı olarak fosfat içeriğinden ve bazik özelliklerinden dolayı ağızdaki asidik ortamı nötürler ve diş çürüğüne neden olması önlenir.
- Dişler üzerindeki bakterilerin yakınlarında ne kadar çok besin artıkları kalırsa o kadar çok asit oluşumu olacaktır. Yapışkan karbonhidratlar daha fazla asit hasarı yaparlar.Bu sebeple yapışkan besinleri en aza indirmeliyiz ve/veya arkasından ağız içi hijyenimizin tam sağlandığından emin olmalıyız.
- Öğünler arası abur cubur yememeye dikkat etmeliyiz. Beslenmenin dişlerin asit saldırısına daha az maruz kalması açısından kısıtlanması gerekmektedir. Eğer abur cubur yiyecekseniz de fermente olamayan karbonhidratları tercih edin.
- Şekersiz sakız çiğnemek dişleri çürük oluşumundan korur. Şekersiz sakızların çoğunun içinde bulunan ksilitol, ağızdaki bakteri sayısını azaltır ve asitlerin etkisine karşı dişleri tamponlar.
- Çoğu şekersiz sakız ve şekerleme tükürük akış hızını arttırır buda doğal bir antibakteriyel etki oluşturur.
- Şekerlemeler, kurabiyeler, kekler, krakerler, ekmekler, pideler, patates cipsleri, kızarmış patates, muz, çubuk krakerler, kuru üzümler ve kurutulmuş meyveleri kötü seçim olarak nitelendirebiliriz. Bu tarz besinler dişlerin üzerindeki bakterilere asit üretimi için şeker kaynağı oluşturular.
- Bol su tüketmek ağızda tükürük salgılanmasını hızlandırır ve ağız kokusunu giderir, yiyecek atıklarının temizlenmesini sağlar ve böylece çürük ve plak oluşumunu engellemektedir
- Sert kabuğu olan meyveleri tüketiyorsak, bunları bir bütün olarak ısırmaya çalışmak yerine küçük parçalar halinde tüketmeniz tavsiye edilebilir.
- Asidik oranı çok yüksek olan meyve ya da içecekleri çok sık tüketmeniz tavsiye edilmez. Özellikle dolgu ya da kanal tedavisi gibi hassas tedavilerden sonra asidik oranı yüksek olan yiyeceklerden bir süre uzak durmanız önerilir.
- Çok soğuk ya da aşırı sıcak maddelerin sürekli ve birbiri ardına tüketimi dişlerimizde ve dolgularımızda genleşme ve büzülme yaratacağından hassasiyet oluşumuna ve diş dolgu şekil değiştirmesine sebep olabilir.
- Sert yapıya sahip gıdalar tüketilirken yumuşak ve yavaş hareketlerle çiğnenmelidir. Diş ve diş etlerine zarar vermemek adına çift taraflı çiğneme yapmaya özen gösterilmelidir. Ağzın yalnızca tek bir bölge dişleriyle uzun süreli çiğneme yapmamaya dikkat edilmelidir.
Aşırı Şeker ve Karbonhidrat Tüketiminden Uzak Durmalısınız
Yalnızca fit ve sağlıklı kalmak için değil, ağız ve diş sağlığınızı koruma altına almak için de karbonhidrat ve aşırı şeker tüketiminden uzak durmanız önemlidir. Vitaminler ve proteinler dişlerinizin gelişim sürecinde ve sonrasında destekleyici içerikleri vücudunuza sağlarken, karbonhidrat ve şekerler diş çürüğünün birincil sorumluları olarak kabul edilebilmektedir. Özellikle bisküvi, şeker, çikolata gibi maddelerin sıklıkla tüketilmesi, dişlere yapışan ve asit oluşumuna sebep olan artıklara ağzınızın maruz kalması anlamına gelecektir. Bu tür maddelerin tüketiminin ardından hemen dişlerinizi fırçalamanız ya da çalkalamanız tavsiye edilir. Aksi takdirde uzun vadede artıkların ağzınızda yer edinmesi çürüğe yol açabilir.
Diş Etini ve Çene Kemiğini Güçlendiren Gıdalar Tercih Edin
Ağız ve diş sağlığını korumak için yalnızca dişlerinizi değil, diş etlerinizi de düşünmek zorundasınız. Diş etlerinizin, çene kemiğinizin ve dişlerinizin aynı anda güçlenmesine olanak tanıyan ve tükürük akışını dengeleyen bazı gıdalar ağız diş sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir. Örneğin kereviz, yeşil çay, yoğurt gibi gıdaların sıklıkla tüketimi tavsiye edilmektedir.12