Ağız ve Diş Sağlığı Tedavilerinde Teknolojinin Önemi Nedir?
Yüksek teknolojiye sahip olan görüntüleme tekniklerinin kullanımı, tedavinin çok daha doğru ve detaylı olarak planlanmasına olanak tanırken, herhangi bir sağlık probleminin erken teşhisini de mümkün kılar. En gelişmiş tekniklerden yararlandığınıza emin olmanın ilk yolu ise güncel olarak literatürü takip eden bir doktoru tercih etmektir.
Hangi Durumlarda Dental Görüntüleme Tekniklerinin Kullanılması Gerekir?
Alanında uzman bir Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi hekiminin aşağıdaki durumlarda yüksek teknolojiye sahip olan görüntüleme yöntemlerinden yararlanması beklenir:
- Dişlerdeki çürüklerin tespitini yapabilmek için görüntüleme yöntemleri kullanılmalıdır.
- Kanal tedavisinin detaylı ve sağlıklı planlanması için mutlaka görüntüleme tekniklerinden yararlanılmalıdır.
- Diş eti hastalıklarında kemik zarı ile diş etinin etkileşimini inceleyerek buna göre bir tedavi süreci belirlemek gerektiğinde, görüntüleme teknikleri son derece yararlı olabilmektedir.
- Çocukların diş eti ve diş gelişimleri incelenirken bu alanların iç yapılarının incelenmesini sağlayan görüntüleme teknikleri detaylı bir harita sunar.
- Gömülü dişlerin tam olarak nerede olduğunun anlaşılması ve büyüklüklerinin tespit edilebilmesi için tek ve en etkili yöntem görüntüleme tekniklerinin kullanılmasıdır. En gelişmiş teknikler gömülü dişlerin hacmi ile ilgili doğru planlama yapılmasını ve cerrahi prosedürün kusursuz şekilde işlemesini mümkün kılar. Bu da, profesyonel bir diş hekiminin tam olarak temel amacıdır.
- Ortodonti ile alakalı olan tedavilerin tamamında çene kemiğinin incelenmesi, kırık ya da çatlakların tespiti, dişler ile çene arasındaki duvarların durumu, dişlerin çene kemiğindeki konumu ve benzeri detayların tümü için görüntüleme tekniklerinden yararlanmak gerekmektedir.
Diş Tedavilerinde Kullanılan Röntgen Çeşitleri
Yüksek teknolojiye sahip olan araçlarla donatılmış modern bir klinikteki temel röntgen çeşitleri aşağıdaki gibidir:
- Panaromik röntgen: Oldukça başarılı bir şekilde alt ve üst çeneyi gösteren bir film türüdür. En önemli özelliği gözle görülmeyen tüm detayları hekimin önüne sermesi ve doğru teşhis ve tedaviye yardımcı olmasıdır. Bu yüzden hastanın ilk muayenesi esnasında hemen çekilmesidir.
- Periapikal röntgen: Dişin kökünü detaylı görmek ve var olan sorunları tespit etmek için alınan radyografik görüntülerdir. Daha dar bir alanda daha detaylı bir tarama gerçekleştirilmesini sağlayan periapikal röntgende genellikle iki ya da üç dişin incelenmesi söz konusudur. Bu sayede her bir yapı daha büyük ve kapsamlı şekilde doktor tarafından gözlemlenebilir.
- Isırma Röntgeni: Bite – Wing röntgeni azı diş kronlarını ve alveolar kemiğin yüksekliği ile mine – sement birleşimi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacı ile kullanılır. Özellikle komşu dişler arasında oluşan arayüz çürüklerinin teşhisinde kullanılan görüntüleme yöntemidir. Genellikle ağzınızdaki çürük dişlerin ya da dişlerin çürük alanlarının tespiti için kullanılan ısırma röntgeni de son derece popüler ve yüksek teknolojiye sahip olan bir yöntemdir.
- Üç Boyutlu Görüntüleme Yöntemleri: Dental tomografi, X ışınlarının üç boyutlu görüntülenmesi istenen alana gönderilerek kemik ve yumuşak dokunun radyolojik teşhis yöntemlerinden biridir. İmplant, protez, kanal tedavisi çene ameliyatı gibi işlemlerden önce doktorunuz sizden üç boyutlu görüntüleme yöntemleri ile oluşturulmuş bir film de talep edebilir.