Şiddetli Diş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Şiddetli Diş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Bireylerde meydana gelen diş ağrıları, farklı sebeplere bağlı olarak gelişen önemli bir diş ve ağız sağlığı problemidir. Diş ağrıları; diş minesinin aşınması, diş kırılmaları veya çatlaklar, diş çürükleri, yirmi yaş dişlerinin sürmesi gibi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkarlar. Kadın-erkek her yaştan bireyin yaşamları boyunca mutlaka karşılaşması muhtemel olan diş ağrıları, çoğunlukla geleneksel yöntemlerle geçirilmeye çalışılsa da, diş hekimine gitmek ve gerekli kontrolleri yaptırmak en doğru davranıştır. Doktor tavsiyesi dışında kullanılan ağrı kesici veya antibiyotikler, ilerde sorunun daha fazla büyümesine ve ağız sağlığının ciddi bir şekilde bozulmasına sebebiyet verebilmektedir. Evde yapılan tedavilerde genellikle alkol, kolonya ve benzeri tahriş edici maddeler kullanılmakta, bu da dişte ve çevresindeki dokularda hasara sebebiyet vermektedir.

En şiddetli diş ağrıları, dişlerde oluşan çürükler sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Çürüklerin oluşmasına sebep olan faktörler ise ağız ve diş temizliğinin yapılmaması veya yapılan temizliğin yeterli olmamasıdır. Tüketilen unlu ve şekerli yiyeceklerin temizlenmemesi, ağızda bulunan bakterilerin bu kalıntılarla beslenerek asit oluşturmalarına yol açmaktadır. Dişlere ve diş köklerine yerleşen bakterilerin zamanla çoğalması sonucunda ise diş minesi zayıflayarak çürükler meydana gelmektedir. Çoğunlukla kuvvetli bir ağrının eşlik ettiği zonklamalar şeklinde ortaya çıkan diş ağrısı, gereken tedavi yapılmadığı takdirde gittikçe şiddetini artırarak dayanılmaz bir hal almaktadır.

Ağrılara sebep olan sorunların iltihap veya apse olması durumunda ağrılı dişin bulunduğu bölge dışardan fark edilecek derecede şişerek yüz estetiğini olumsuz şekilde etkilemektedir. Ayrıca bireyde soğuk-sıcak hassasiyeti oluşarak süreklilik gösteren sızılar meydana gelmektedir. Apse ve iltihaplı ağrılarda dişlere bastırıldığında ağrı artar ve dişlerde küçük kırılmalar oluşabilir. Çürüme oluşmuş ve dişte iltihabi ortam meydan gelmişse bu ağrıların bireysel yöntemlerle tedavi edilmesi söz konusu değildir. En kısa süre içerisinde uzman bir diş hekimine başvurarak gerekli tedavinin yapılması zorunludur.

Diş Çürüğü

Şiddetli diş ağrısının en yaygın sebeplerinden bir tanesi çürüklerdir. Çürükler temizlenmeyen ve uzun süre boyunca diş eti ve dişlere baskı yapan besin artıklarının asitlerle etkileşime girmesi sonucunda diş eti ve dişlerin tahribine yol açar. Eğer diş çürüğü yavaş ilerliyorsa, çürük belirli bir seviyeye ulaşana kadar onun hiç farkına varmayabilirsiniz. Fakat çürüğün dişin sinir kısmına ulaşması ile birlikte ağrı birden artmaya başlar ve şiddetli bir diş problemi baş gösterir.

Diş çürüğünün tedavisinde çürüğün temizlenerek yerine diş işlevini tamamlayabilecek yeni bir materyal kullanılır. Bunun için diş dolgusu ya da kanal tedavisi tercih edilebilir. Özellikle çürükten ‘’pulpa’’ adı verilen sinir bölgesinin etkilenmesi durumunda, kök kanal tedavileri sıklıkla tercih edilmektedir.

Diş Apsesi

Diş çürüğüne doğru zamanda müdahale edilmemesi, diş kökündeki sinir alanının zamanla yüksek oranda tahrip olmasına ölmesine sebep olabilir. Pulpa adı verilen alanda bu tür bir fonksiyon problemi yaşanması, diş apsesi oluşumu ile sonuçlanır.

Apsenin boşaltılması, kanal tedavisi, çekim, diş eti temizlenmesi ve tedavisi gerçekleştirebilir.  Ağız ve diş sağlığınızın izin verdiği ve ihtiyaç duyduğu ölçüde gerçekleştirilen işlemler sizin için en iyi sonuçları oluşturabilecek şekilde organize edilir.

İltihaplı Diş Etleri

İltihaplanan ya da enfeksiyona yakalanan diş etleri dolayısıyla çeşitli diş eti hastalıkları yaşayabilirsiniz. Diş eti enfeksiyonları hormonal değişimler, kullanılmak zorunda kalınan çeşitli ilaçların yan etkileri, beslenme rutininin dengesiz olması, sigara kullanımı ve ağız ve diş bakımına yeterli özeni göstermemek dolayısı ile ortaya çıkabilir. Yeterince sağlıklı bir ağız, diş ve diş eti bakımı yapılarak ve en azından altı ayda bir diş hekimi randevusu alınarak ağız ve diş sağlığı kontrol altında tutulabilir.

Kategoriler

Arşivler