Diş Dolgusu Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş Dolgusu Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş Dolgusu Nedir?

Diş üzerindeki çürükler, dişlerden uzaklaştırılmadığı takdirde zamanla daha da yayılarak sağlığınızı ciddi boyutta tehdit edebilir. Bu yüzden doğru zamanda yapılan diş dolgusunun önemi oldukça büyüktür. Diş dolgusu, diş üzerinde çürük olan alanların saptanması ve bu alanların uzaklaştırılarak dolgu ile değiştirilmesi işlemine verilen isimdir.

Peki, diş dolgusu sonrası yan etkileri minimize edebilmek ve dolgunun ömrünü arttırmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Yeme içme alışkanlıkları değiştirilmesi zorunda mı? Dolgu sonrasında diş temizliği ne şekilde devam etmeli? Bu ve buna benzer bir çok soru hastaların aklına takılan bir durumdur. En doğru cevaplar için hekiminizle iletişim halinde olmanız ve hekiminizin önerdiği şekilde günlük rutinlerimizi oluşturmanızı tavsiye ediyorum.

Diş Dolgusu Sonrası Hassasiyet

Bir çok klinikte kompozit (ışınlı-beyaz) dolgu yapılmaktadır. Bu dolgular yapıldıkları andan itibaren yemek yenebilecek sertliğe ulaşırlar. Dolgu açısından hemen yemek yenmesinin hiçbir sakıncası yoktur. Sert kabuklu yiyeceklerin kabuğunu kırmak veya  herhangi bir şişe kapağını açmaya çalışmak gibi  sıra dışı kuvvetlerden kaçınılmasını isteriz. Doğal dişlerinize bile uygulamamanız gereken bu kuvvetler diş dolgusu yapılmış dişlerinize önemli zararlar verebilir. Dolgu sertleştikten hemen sonra dişlerinizi normal şekilde fırçalayabilirsiniz. diş ipi, ara yüz fırçası kullanabilir, gargara yapabilirsiniz. Dişin canlı dokusuna yani sinirlere çok yaklaşıldıysa veya sinirler etkilendiyse 3 haftaya kadar süren soğuk ve sıcak hassasiyeti olması normaldir. 3 hafta içerisinde hassasiyet yavaşça azalacak ve geçecektir.  Eğer geçmiyorsa hekiminizle iletişime geçmeniz gerekmektedir. Ağzınızı kapadığınız anda ya da dişiniz üzerine gelen baskıyla ağrı oluyorsa ilgili bölgeyi kullanmayın ve hemen hekiminize başvurun. Uyuşukluk dolayısıyla fark edilemeyen dolgudaki fazlalıklar / yükseklikler bu tarz ağrılara sebep olabilir. Hemen müdahale edilmezse sorun büyüyebilir. Dişi hiç uyuşturmaya gerek olmaksızın çok ufak bir aşındırmayla bu tarz problemler çözülebilmektedir.

Sinirlere çok yaklaşmış dolgularda bu tarz baskı ağrılarının geçmesi için 4-6 haftalık bir sürece ihtiyaç olabilmektedir. Bu süreçte baskı ağrısı gittikçe azalıp geçmiyorsa muhtemelen kanal tedavisi gerekecektir.

Diş Dolgusu Sonrası Yemek Yenir Mi?

Dolgu sırasında genel olarak lokal anestezi (uyuşturma) uygulanmaktadır, bu uyuşukluk geçene kadar dil, dişeti, dudak, yanak gibi yumuşak dokuların ısırılıp zarar verilebileceği ihtimalinden dolayı yemek yenmemelidir. Yine yumuşak dokulara zarar verebilecek derecede aşırı soğuk-sıcak içereceklerden kaçınılmalıdır. Eğer  lokal anestezi uygulanmadıysa kinikten çıktığınız andan itibaren  kompozit (beyaz) dolgularda hiçbir ekstra kısıtlama yoktur. Dolgu yapılmış bir dişinizle normal doğal dişinizle yiyebileceğiniz her şeyi yiyebilirsiniz.

Diş Dolgusu Sonrası Diş Hassasiyetini Gidermek İçin Neler Yapılabilir?

Diş dolgusu sonrasında kalıcı diş hassasiyeti sağlık problemidir ve diş hekiminiz eşliğinde çözülmelidir. Fakat kısa süreli, dişin ilgili bölgesinde gerçekleşen işleme bir tepki olarak geliştirdiği hassasiyet birkaç gün içerisinde etkisini kaybeder. Bu durumda diş hassasiyetini gidermek için doktorunuzun tavsiyesi dahilinde bahsedeceğim çözümlere başvurmanız mümkün olabilir:

  1. Hekim kontrolünde ağrı kesici özelliği de olan steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar kullanarak hassasiyet oranının azalmasına olanak tanıyabilirsiniz.
  2. Asidik oranı yüksek olan içeceklerden uzak durarak dişlerinizi dinlendirebilirsiniz.
  3. Dolgu yapılan bölge yerine diğer diş bölgelerinde çiğneme işlemini yaparak hassasiyet hissinden kaçınabilirsiniz.

Bu tip çözümler, sadece geçici hassasiyet durumunda tercih edilmelidir.

Kategoriler

Arşivler